• Načítám...
>

Kraj jednal s ČEZ o ZEVO Mělník

Vedení kraje se sešlo s vedením elektrárny Mělník. Hlavní téma bylo zařízení pro energetické využití odpadů. Takzvané ZEVO se ale setkalo s nevůlí místních občanů a jeho zprovoznění si vyžádá i nemalé investice do dopravní infrastruktury.

Reklama

Krajští náměstci Gabriel Kovács a Miloš Petera se v elektrárně v Horní Počaplech u Mělníka setkali s vedením elektrárny, aby společně jednali o budoucím zařízení pro energetické využití odpadů, které by zde mělo stát.

"Bude produkovat významné množství tepla a my můžeme místo toho, abychom spalovali uhlí, část tepla nahradit energetickým využitím odpadu. Místo toho, aby odpad končil na skládkách, kde hrozí kontaminace podzemních vod, tak my ho využijeme řízeným způsobem a získáme z něj energii," řekl Miroslav Krpec, ředitel Elektrárny Mělník.

Právě lokalita v Horních Počaplech je pro stavbu tohoto zařízení ideální. Teplo odtud totiž míří do mnoha středočeských obcí i hlavního města.

"Bude muset někde vzniknout, že ta legislativa evropské komise k tomu spěje, jestli to bude rok 24 nebo 30, to nejsem schopen říci, ale je dobře, že to děláme včas, pozitivní přístup ČEZu, který o to má zájem a myslím si, že společnými silami dokážeme přesvědčit ty obce, že je to potřeba a že splníme ty požadavky z hlediska životního prostředí," řekl Miloš Petera, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Středočeský kraj chystá i řešení dopravní situace v souvislosti se ZEVO Mělník.

"Dopravní obslužnost ZEVA je záležitostí jak úprav silnic první třídy, které jsou v kompetenci ŘSD, tak i Středočeského kraje, jelikož je podmínkou pro vybudování obchvatů kolem 3 obcí v bezprostředním okolí ZEVA. V našem rozpočtovém výhledu budeme na toto prostředky hledat," řekl Gabriel Kovács, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

V tuto chvíli kraj realizuje úpravu projektové dokumentace a přípravu projektových prací na výstavbu komunikací. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu