• Načítám...
>

Turistická sezóna je za dveřmi

Žádná pořádná kampaň se neobejde bez maskota. Ten současný středočeský je skutečný unikát. Pratur, coby vyhynulý živočišný druh, totiž vstal jako bájný Fénix ze svého popela a to díky jedinečnému projektu ve středočeských Milovicích.

Reklama

Poprvé byl pratur Karlík představen na veletrhu cestovního ruchu Holiday World, kde ho mohli obdivovat zástupci více jak 40 zemí světa.

"Pratur je zvíře, které žilo na našem území kdysi dávno. V roce 1627 byl vyhuben. Pak přišly nové možnosti, a to vyšlechtit pratura znovu. Takže se to povedlo," řekl Marek Černoch, zástupce Středočeské centrály cestovního ruchu.

"Ten projekt je celosvětově unikátní. Je to dáno tím, že to je první rezervace na světě, kde jsou v rámci jedné rezervace všechny 3 druhy velkých kopytníků, nejen ten zpětně šlechtěný pratur, ale také zubr a divoký kůň. Nám se podařilo už v roce 2015 jako prvním na světě ty 3 druhy umístit v rámci jedné rezervace a o rok později se nám je podařilo v rámci jedné rezervace jako prvním na světě i rozmnožit, takže ta rezervace má světový unikát. I díky tomu má světovou publicitu, psalo se o ní ve Washington Post, New York Times, na BBC a v médiích na 5 kontinentech po celém světě," řekl Dalibor Dostál, ředitel OPS Česká krajina. 

"Za prvé tady máme unikátní zvíře ve Středočeském kraji, které jinde není. Hledali jsme samozřejmě něco, čím přitáhnout děti. Pratur Karlík je dělaný primárně pro děti," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

A zanedlouho se nejspíš podívá i do Asie. Tam totiž bude pokračovat úspěšná new yorkská kampaň, která jako společný projekt Středočeské centrály cestovního ruchu, Prahy, agentury Czech Tourism a Letiště Praha už přilákala do ČR řadu turistů. 

"Vytvořila se kampaň, která má tisíc billboardů v metru na zastávkách na Manhattanu, na 5. avenue, takže přímo v centru. Je to ambiciózní projekt, má ale velký dosah i v rámci Letiště Praha, které má statistiky o tom, kolik lidí z Ameriky přijíždí do ČR. Je tam velký nárůst, za minulý rok tuším o 67%," řekl Marek Černoch. 

V létě se záplava billboardů objeví v Tokiu a následovat mají další asijské země. Jak ale vytáhnout zahraničního turistu z ulic Prahy do středních Čech? Určitou naději skýtá kvalitní informační síť.

"Pro rozvoj cestovního ruchu ve středních Čechách je důležité, aby kraj zajistil co nejlepší výměnu informací. A to jak mezi jednotlivými místy v regionu a centrem, tak i obráceně mezi centrem a těmi jednotlivými místy tak, aby se turisté snadno dostali k informacím a měli přehled tak, jak jsme na to zvyklí třeba v Rakousku, kdy je možné si prostřednictvím rezervačních systémů zamluvit ubytování kdekoliv v tom regionu," řekl Martin Kupka, zastupitel Středočeského kraje. 

Což může být obzvlášť důležité při rozvoji vodní turistiky, která také dokáže vylákat turisty z Prahy do středočeských destinací. A přes to byla dlouho opomíjena.

"Ve středních Čechách je, a teď mě neberte za slovo, mám dojem, kolem 250 kilometrů splavných řek pro motorové lodě, což je obrovský potenciál, se kterým do dnešní doby skoro nikdo nepracoval, takže tam chceme být velice aktivní a slibujeme si od toho hodně," řekl Martin Draxler.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu