• Načítám...
>

Zámky nejsou jen pro vyvolené

Ve středních Čechách si turisté také mohou užít dovolenou ryze královskou. A to na zámcích, které jsou mnohdy v majetku skutečných šlechtických rodů. Ty je získaly buď v restituci nebo je koupily, a to často v dezolátním stavu. Takže není zas tak neobvyklé, když se v jednom zámeckém křídle usilovně pracuje a ve druhém už bydlí turisté. Jako v zámku Savoia ve Škvorci.

Reklama

"Toto je fotografie z roku 2009. Současní majitelé to koupili v roce 2008 a začala probíhat rekonstrukce," řekl Miroslav Jan Zelený, generální manažer zámku Savoia. 

"Co podle vás přivedlo zdejší majitelku ze slunné Florencie do Čech?"

"Jistá nostalgie, kořeny, původ a podobně. To, že maminka paní majitelky je Češka, tatínek Ital a přes to, že veškeré mládí a dětství prožila v Itálii, tak nakonec se vrátila do Čech," řekl Miroslav Jan Zelený. 

Monica Ereneeva, rozená Salvatore, pocházející ze šlechtické rodiny z Florencie a severoitalského panství Campoli, si zakládá nejen na Škvoreckém zámku ale také na dobrém jídle.

"Kdo u vás vaří?"

"Samozřejmě paní majitelka, jako správná Italka, takže ta zná kuchyň průběžně všechnu. Jinak tady vaří velice známí kuchaři, třeba šéfkuchař, který vařil v Londýně u Gordona Ramsayho, občas mu i volá, prý mu schválně nebere telefon," řekl Miroslav Jan Zelený.

"Kdo k vám jezdí nejčastěji? Jsou to domácí turisté nebo spíše zahraniční?"

"Většinou zahraniční. Ale je třeba zajímavé, že sem jezdí hodně Američané, Angličané, Irové, Dánové, Finové a různé tyto státy. A většinou to jsou lidé, kteří mají kořeny v Čechách," řekl Miroslav Jan Zelený. 

Ale na zámku Savoia také ledaskdo může přijít o svobodu. Romantickou svatbu lze prožít i na zámku v Liblicích a třeba i s profesionálním tlumočením. 

"Oba novomanželé musí rozumět tomu co slibují a čemu se zavazují," řekla Lucie Suchánková, obchodní manažerka zámku Liblice.

Zázemí pro tlumočníky ale nebylo vybudováno kvůli svatbám. Zámek Liblice patří Akademii věd a často hostí vědecké i komerční konference. 

"Nahoře ve 4. patře máme udělaný konferenční sál pro 101 lidí. Původně jsme tam měli i překladatelské kabinky. Ony jsou tam nastálo dané, jsou ale dole ve 3. patře v režii. Vzhledem k tomu, že dnes spousta lidí mluví anglicky, není již potřeba tlumočníka," řekla Lucie Suchánková.

Na své okolí působí zámek velmi honosně, a to nejen kvůli své klientele, a lidi tak často nenapadne, že by tu byli vítanými hosty. 

"Hodně se nám stává, že i lidé z okolí Mělníka, Mladé Boleslavi, přijedou a diví se, že máme restauraci, kam mohou přijít na oběd, na večeři, že tady máme pokoje na ubytování a podobně. Bojí se sem vůbec zavítat," řekla Lucie Suchánková.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu