• Načítám...
>

Mělník nabídne lidem knihobudky

Mělník ve městě rozmístí knihobudky. V těch si budou moci obyvatelé zdarma půjčit knihu a po přečtení ji vrátit nebo nahradit jinou. Na projektu s městem spolupracovali studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Reklama

Na radnici v Mělníku jsou vystaveny projekty tzv. knihobudek. Jsou to návrhy studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, které zpracovávají podobu budek na atraktivních místech ve městě. Právě na nich by si v budoucnu mohli zájemci půjčit zdarma knihu.

"Městská knihovna vyřazovala celou řadu knih. Aby skončily ve stoupě, to je myslím kulturní barbarství. Tak jsme říkali, že jsou-li knihy k dispozici, a je fakt, že se méně čte, umožníme na těch místech, aby ten, kdo chce číst, si tu knihu mohl vzít. Oslovíme veřejnost a podniky, zda by si tímto způsobem nepořídily pro město Mělník knihobudku, protože myslím, že by se do toho měla zatáhnout široká veřejnost, ne pouze město Mělník jako jediný investor," řekl Ctirad Mikeš, starosta Mělníka. 

Vedení města nakonec vybralo 5 nejlepších projektů, které se rozhodlo realizovat. Nové uplatnění tak najde např. výklenek v pasáži U Koruny. Právě jeho prostor totiž vyplní jedna z vybraných knihobudek. A přečíst knížku si budou moci také lidé, kteří navštíví vyhlídku na České středohoří. I tady totiž jeden z projektů počítá s umístěním budky s vyřazenými knihami. Projektu by podle vedení města mohla pomoci vdechnout život i veřejnost.

anketa

Kromě vysokoškolských studentů se na projektu podílí také občanský spolek P.U.N.K. Mělník za návrhy studentů zaplatí uměleckoprůmyslové škole 50 tisíc korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu