• Načítám...
>

Mělník dostaví povodňové zábrany

Mělník letos dokončí výstavbu druhé etapy protipovodňových opatření na území města. V druhé části nechá město zvýšit zábrany ještě o půl metru. Mělník by tak měl být chráněn před stoletou vodou.

Reklama

Mělník by měl být letos na podzim kompletně chráněn proti povodním. V těchto dnech totiž město dojednalo poslední kroky k dokončení výstavby 2. etapy protipovodňových zábran na území města. 

"Tato část chrání část Mlazic a Pšovky. Dojde pochopitelně k navýšení i v tzv. mobilních hrázích. Dokonce na výšku 3,5 metru v oblasti Rybářů. Bude to skutečně kompletně celá ochrana města Mělníka včetně čerpací stanice a vrat na říčce Pšovce. V tom momentě by celá část Mlazic a Pšovky byla oblast, která byla vyňata ze záplavového území. Paradox je v té věci, kdy máte hráz ale stejně je ta lokalita záplavová. To znamená změny ve statutu území, tedy lepší podmínky pro pojištění, logicky vyšší cena nemovitostí," řekl Ctirad Mikeš, starosta Mělníka. 

Celkově Mělník chrání na 4 kilometry zábran. V rámci 2. etapy zhotovitel např. u mělnického přístavu dostavěl půlmetrové železobetonové zdi. V tuto chvíli ještě v lokalitě zbývá dostavět navýšení samotné brány do přístavu.

"Vratové systémy není možno v této chvíli odstranit, protože chrání ty stávající objekty. Takže ty systémy, včetně svých upevnění do ložisek a dalších věcí, zůstanou v původní lokalizaci a na ně budou navyšovány všechny ocelové prvky," řekl Miloslav Eliáš, zástupce zhotovitele stavby.

Zhotovitelem hlavní části stavby je pardubická společnost Labská. Do zábran investovalo Povodí Labe společně s městem Mělník. Nové zábrany budou stát zhruba 80 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu