• Načítám...
>

V Kladně mapují počátky cyklistiky

Počátkům cyklistiky se věnuje výstava, kterou připravilo Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Seskokem seskok, jak se výstava jmenuje, návštěvníkům představila nejstarší modely velocipédů a kol, které bylo možné spatřit na Kladensku na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Reklama

Seskokem seskok. Tak se jmenuje výstava, kterou připravili ve Sládečkově vlastivědném muzeu. Ta mapuje počátky cyklistiky na Kladensku. K vidění jsou první typy velocipédů a kol. Některá kola jsou tak vysoká, že je téměř k nevíře, že na nich lidé skutečně mohli jezdit.

"Člověk se musel odrazit a přes tu šlapku se dostat do toho samotného sedla a když už v něm byl, tak musel držet rovnováhu a nepřepadnout do stran nebo přes řídítka. Ti první závodníci byli opravdu dobrodruzi plní modřin, ale často také zlomenin," řekl Karel Drvola, kurátor výstavy.

Takový velocipéd si ovšem nemohl dovolit každý. Jeden přišel na sto zlatých, přitom za jeden zlatý se pořídila dobře vykrmená husa. Své zdraví tak mohli na tomto prostředku dávat všanc pouze příslušníci vyšší střední třídy. Výstava představila skutečně jedny z prvních modelů kol. Návštěvníci se tak mohou seznámit s nízkým francouzským typem kterému se říká kostitřas.

"Pochází ze 70. let 19. století a určitě patřil některému z těch nejstarších průkopníků kladenské cyklistiky, kteří se na něm začali učit. Ta vysoká kola do Kladna přišla až v roce 1880. Éra vysokých kol trvala až do roku 1890 - 1895," řekl Karel Drvola.

Kromě historie organizátoři vystavili také jednotlivé náhradní díly místních cyklistických nadšenců a také historicky cenné medaile ze závodů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu