• Načítám...
>

Uhelný mlýn je dobrým příkladem

Delegaci z Německa se budeme věnovat i v následujícím příspěvku. Zástupci kraje totiž hostům ukázali způsob, jak se dají oživit nevyužité brownfieldy. Ukázkovým projektem je Uhelný mlýn a kotelna v Libčicích nad Vltavou. Opravené prostory tam slouží společenským akcím a také jako galerie.

Reklama

Delegace z Porýní - Falce navštívila Libčice nad Vltavou. Ze staré budovy uhelného mlýna a kotelny tam totiž manželé vytvořili moderní multifunkční prostory, které nejsou k vidění na každém kroku.

"Jsme v tom menším objektu, kde máme kancelář, je zde malá galerie současného umění a máme zde ještě showroom nábytku. Ale ta vedlejší velká kotelna, do které se také půjdeme podívat, je objekt, který slouží k jednorázovým pronájmům, takže eventy různého charakteru a také s velmi pro nás důležitým zaměřením na kulturu, takže komunitní projekty," řekla Andrea Hoffman Nečasová, ředitelka Uhelného mlýna.

Středočeský kraj vybral Uhelný mlýn záměrně proto, aby německé delegaci ukázal, jak elegantně se dají nevyužité brownfieldy přetvořit ve smysluplné projekty, které využije široká veřejnost.

"Je to jeden z typických příkladů revitalizace brownfieldů a myslím si, že to je cesta, kterou bychom my chtěli jít," řekl Martin Draxler, radní Středočeského kraje.

Prezident Porýní - Falc přiznal, že ho projekt nadchl. Podle něj je srovnatelný s budovami, jaké jsou k vidění ve světových metropolích. Zároveň přiznal, že podobný projekt zatím v Porýní nerealizovali.

"Kdybych měl u nás najít něco naprosto srovnatelného, něco ve stejném stylu, tak to ve spolkových zemích nenajdu. Máme obdobné projekty. Toto je ale opravdu unikátní v tom, že se použila stará budova a nádherně se jí podařilo vdechnout nový život. A už samotná tato stavba by pro mě osobně byla důvod navštívit střední Čechy. Kdybych měl velký podnik nebo firmu, určitě by to pro mě byl důvod, abych tady uspořádal firemní setkání," řekl Hendrik Hering, prezident zemského sněmu Porýní - Falc.

Celý objekt kladně ohodnotila také odborná veřejnost. Získal navíc vloni na podzim mimořádnou cenu Ministerstva průmyslu a obchodu. Zároveň je projekt nominován na Evropskou cenu za architekturu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu