• Načítám...
>

V Litni vyprodukují nejvíce odpadu

V posledních letech stoupá na Berounsku množství vyprodukovaného odpadu a tím i cena za jeho svoz a zpracování. Tento problém se týká městyse Liteň, který v loňském roce financoval zpracování odpadu ze svého rozpočtu částkou 900 tisíc korun.

Reklama

Trojnásobné množství odpadu na obyvatel vyprodukují občasné středočeské Litně. Roční náklady na jeho zpracování v loňském roce činily téměř 1,8 milionu korun.

"Necelých 800 tisíc korun vybereme od občanů na poplatku za svoz komunálního a tříděného odpadu. Mezi to patří i svoz velkoobjemového, nebezpečného a bioodpadu. A 100 tisíc korun zhruba dostáváme od EKO-KOM jako vratku za sběr tříděného odpadu. Městys Liteň přispívá částkou 900 tisíc korun každý rok ze svého rozpočtu na svoz komunálního odpadu a ostatního odpadu," řekl Filip Kaštánek, starosta městyse Liteň.

Řešení na snížení objemu odpadu a tím i nákladů na jeho zpracování je podle místní radnice hned několik.

"Největší problém je, že vlastně nevíme, kolik odpadu produkujeme. Takže naše kroky vlastně teď už rok směřují k tomu, abychom pořídili tzv. štítkový systém, kterým budeme evidovat množství odpadu a tím pádem budeme moci udělat nějakou analýzu a zefektivnit ten sběr toho odpadu," řekl Filip Kaštánek.

Dalším řešením by mohlo být zejména třídění bioodpadu.

"Lidé si na to musí samozřejmě zvyknout. Také dnes neexistuje žádná peněžní motivace k tomu, aby člověk třídil. Tedy ať třídí nebo ne, zaplatí v podstatě ty stejné peníze," řekl Jiří Vodička, zastupitel městyse Liteň.

Podle dostupných čísel se vyprodukovaný odpad skládá z téměř 50% bioodpadů. Jeho tříděním by se snížily náklady na zpracování až o 30%.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu