• Načítám...
>

Středočeské muzeum uvádí Felkla

Několik desítek unikátních historických glóbů z dílny rodinné firmy Jan Felkl a syn teď vystavuje Středočeské muzeum v Roztokách. Manufaktura ve své době získala řadu ocenění na světových výstavách a držela také kredit na předepsané učební pomůcky Ministerstva pro vyučování. V Roztokách fungovala od poloviny devatenáctého století do poloviny dvacátého.

Reklama

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy vystavuje více než 60 unikátních glóbů. Ty totiž pochází z proslulé rodinné firmy Jana Felkla, která v Roztokách působila 100 let.

"Byla unikátní v celém Rakousku-Uhersku, protože byla jediná. Zásobovala nejen trhy Rakouska-Uherska ale i další evropské země. Severské, jižní, Španělsko, Norsko, Švédsko, Dánsko. Výjimečná byla v tom, že 20 dělníků z malé dílny bylo schopno na 3 lisech a několika soustruzích vyrábět takovou unikátní věc," řekla Marcela Šášinková, zástupkyně ved. oddělení Středočeského muzea.

Glóby, které tehdy využívaly primárně školy, Felkl vyráběl v 7 velikostech a překládal je do 17 jazyků. Výstava představuje jejich nejrůznější podoby a typy.

"Jsou tady zemské, hvězdné a ještě taková rarita, učební pomůcka, je to simulace mechanického pohybu Země, Slunce a měsíce kolem Země. Poté jsou v různých velikostech. Od nejmenších, které mají průměr třeba 9 centimetrů, až po ty 47 centimetrů velké glóby," řekla Marcela Šášinková.

Expozice představuje glóby různého stáří mezi lety 1854 až 1852, kdy firma Felkl a syn zanikla. Stáří exponátů je možné určit podle několika znaků. Jedním z nich je např. znázornění zemského poledníku.

"Zemský poledník vedl přes Greenwich až v roce 1884. Dále jsou to třeba uspořádání kolonií, takže jsou tam znatelné kolonie tak, jak se měnily majetky koloniální země," řekla Marcela Šášinková.

V rámci výstavy je také připraven doprovodný program, kde si nejen děti mohou vyrobit vlastní glóbus.

"Máme pro ně připravenou polystyrenovou kouli, na kterou si nalepí glóbovou mapu přesně tak, jak to dělala dílna Felkl. Tyto dílny je možné rezervovat na emailu pokladna@muzeum-roztoky.cz. Je možné se jich zúčastnit po celou dobu konání výstavy," řekla Markéta Urfusová, historička.

V plánu je také dílna litografická. kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet tisk glóbové mapy z originálních litografických kamenů. Aktuální termíny těchto dílen je potřeba sledovat na webových stránkách Středočeského muzea. Samotná výstava pak návštěvníkům bude přístupná až do 8. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu