• Načítám...
>

Nová lávka propojí lesoparky v Letňanech a v Čakovicích

V pražských Čakovicích vyroste nová lávka přes vlakové koleje. Most má spojit cyklostezku vedoucí od čakovického lesoparku Havraňák s cyklostezkou na druhé straně kolejí, která směřuje do lesoparku v Letňanech.

Reklama

V pražských Čakovicích vyroste nová lávka. Most má propojit cyklostezky, které dosud rozdělovaly vlakové koleje. Od podzimu by se tak cyklisté, bruslaři a pěší mohli z čakovického lesoparku Havraňák pohodlně dostat až do lesoparku v Letňanech.

"Získáme přímé spojení do letňanského lesoparku a vznikne tady takový propoj a soustava takových bruslařských cyklistických a chodeckých cest, které umožní poměrně rozsáhlý komplex zeleně využívat v této oblasti," řekl Jiří Vintiška (ODS) - starosta MČ Praha-Čakovice.

Přechod přes vlakovou trať v místě dlouhodobě chybí. Lávka se teď stane součástí páteřní cyklostezky A4, která Prahu propojuje s klíčovými místy ve Středočeském kraji, jako je třeba Brandýs nad Labem. Zároveň tu ale mostek nebude úplnou novinkou. 

"Tady do roku 1943 lávka byla přes vlakovou trať, ale kvůli přeložce ji nacisté tehdy zrušili a od té doby tady vlastně 80 let není bezpečný přechod té vlakové trati, to znamená, že tady vlastně řešíme i tento dlouhodobý dluh," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

S vybudováním nové lávky pak souvisí i propojení jednotlivých cyklostezek.

"Součástí tohoto projektu je nejen výstavba té lávky přes železnici, ale do propojení těch cyklostezek do míst, kde už jsou cyklostezky hotové. Určitě tady chceme mít homogenní povrch s těmi ostatními cyklostezkami, které se nachází jak na území Čakovic, tak na území Letňan a zde je všude použit asfalt. Na mostě samotném bude povrch trochu jiný, je to taková pryžová hmota, neklouzavá," řekl Jiří Vintiška (ODS) - starosta MČ Praha-Čakovice.

Most by měl být otevřen 24. listopadu. Celý projekt počítá s náklady kolem 40 milionů korun. 10 % má jít z kasy čakovické radnice, zbytek uhradí pražský magistrát. Podle starosty Čakovic Jiřího Vintišky ale není vyloučené, že konečná částka kvůli rostoucím cenám stavebního materiálu bude vyšší.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu