• Načítám...
>

Kuchaři a číšnici skládali praktickou maturitu

Studenty čtyřletých studijních oborů s maturitou gastronomie-kuchař a gastronomie-číšník čekal důležitý životní okamžik - složení praktické zkoušky, které spočívalo v uspořádání slavnostního banketu. Koncertní gastronomická disciplína se skládala ze servírování menu o pěti chodech a ochutnávky vybraných vín. Jídlo a prezentaci pak posuzovali nejen učitelé a vedení školy, ale také celá řada významných hostů, včetně starosty Čakovic pana Jiřího Vintišky. Pořádání banketu předcházela náročná příprava a studenti a jejich učitelé neponechali nic náhodě, rozhodnout mohly totiž i maličkosti!

Reklama

Střední odborná škola a střední odborné učiliště v Čakovicích poskytuje vzdělání v mnoha oborech, ale prim zde hraje především gastronomie. Z tohoto oboru po studiu vzejdou budoucí kuchaři a číšníci. Napřed ale musí úspěšně absolvovat mimo jiné praktickou část maturitní zkoušky, což se týká studentů čtyřletých oborů s maturitou gastronomie-kuchař a gastronomie-číšník. Vedení školy pro ně připravilo náročný úkol - uspořádání slavnostního banketu.

"Banket je takový, dá se říci, gastronomický koncert a budou servírovat pětichodové menu, takže ti kuchaři, co dělají maturitní zkoušky, vaří, zatím jsou v zázemí a pak budou prezentovat svá jídla a co se týká obsluhy, tak to bude ten koncert toho předvedení, jak se teda obsluhuje třeba i státní návštěva a my jako často ty státní návštěvy na hradě pro pana prezidenta děláme," řekla Věra Nováková - ředitelka SOU Čakovice.

Gastronomický koncert se skládal nejprve ze studeného předkrmu, teplé polévky, teplého předkrmu, hlavního jídla a dezertu. Banketu proto musela předcházet detailní příprava, aby v nejdůležitější okamžik fungovalo vše jak na drátkách a ideálně bez chyb.

"Byli jsme tady už den předtím, kdy jsme připravovali tuto slavnostní tabuli, dnes jsme si to celý den nacvičovali, byli jsme tady od 11 a čeká nás, doufám, hezký gastronomický zážitek. Bude tady prezentace vína a vše ostatní," řekla Lea Chrobáková - číšnice, 4. ročník SOU Čakovice.

Na studentech byla znát zdravá nervozita, byli si totiž moc dobře vědomi, že na jejich hodnocení může mít vliv i sebemenší chybička. 

"Mohou to zkazit, mohou to vylít, mohou i hosta polít, i to se stává, to by nemělo být u maturit, ale stane se to i profesionálovi. Ale nemělo by se to stát samozřejmě. Jinak se hodnotí, jak servírují polévku, jak servírují studený předkrm, i ten teplý předkrm a jak potom odnesou talíř, než se potom bude podávat káva, dezert a tak dále," řekla Věra Nováková - ředitelka SOU Čakovice.

Řada starších a zkušených pracovníků v gastro provozu si čas od času stěžuje, že schopných mladých kuchařů a číšníků, kteří by po nich řemeslo převzali, je nedostatek. V případě čakovické školy to ale rozhodně neplatí a minimálně podle toho, jak hostům na maturitním banketu chutnalo, se zdá, že z této školy každým rokem vychází řada kuchařských talentů.

"Kuchařů je sice málo, ale my máme žáků letos i v příštích letech hodně a musím říci, že jsem na ně pyšný, protože ti žáci, pokud tady vydrží do čtvrtého nebo třetího ročníku, tak to dělají pro to, že je to baví a na té jejich práci je to vidět, takže za mě bude kuchařů v brzké době určitě dost," řekl Václav Pergl - šéfkuchař a učitel odborného výcviku SOU Čakovice.

Na čakovickou střední odbornou školu a učiliště a jejich studenty je pyšná i městská část, která ji dlouhodobě podporuje. Od letošního roku nově také finančně. 

"My jsme letos poprvé uvolnili finanční dar škole čakovickým zastupitelstvem, v předchozích letech ta spolupráce byla hlavně na kulturních akcích a na různých společenských akcích, které se tu v městské části konají," řekl Jiří Vintiška (ODS) - starosta MČ Praha - Čakovice.

Práce v gastronomickém odvětví je sice náročná a hodiny strávené v kuchyni nebo „na place“ nejsou určitě pro každého, přesto se jedná o perspektivní obor, který se stále rozvíjí a mladí lidé se v něm mohou naučit stále něco nového. A když budou šikovní a budou mít i trochu štěstí, mohou najít zajímavé pracovní uplatnění. A vidět po poctivě odvedené práci spokojené strávníky, kterým chutná a rádi se do podniku vracejí, to za tu dřinu určitě stojí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu