• Načítám...
>

Výstava oslavuje 150. výročí pražské paroplavby

  • 4. října 2015,
  • 12:59,
  • PRAHA,
  • Josef Mádle

Pražská paroplavební společnost letos slaví významné jubileum. Společně s Národním technickým muzeem při této příležitosti vytvořila pro své příznivce unikátní výstavu.

Reklama

Pražská paroplavební společnost letos slaví 150 let od svého založení. Při této příležitosti vznikla výstava Umění paroplavby po řece Vltavě. “Tato výstava připomíná a dokumentuje celých patnáct dekád fungování pražských parníků na řece Vltavě,” popsal cíl výstavy Štěpán Rusňák, výkonný ředitel Pražské paroplavební společnosti.

Historických paralel mezi rokem 1865 a rokem 2015 můžeme naleznout celou řadu. “Dnes máme stejný lodní park jako paroplavba provozovala během své největší slávy, v roce 1920, kdy jsme za jedinou sezonu převezli z Rašínova nábřeží přes 2 miliony cestujících,” dodal Štěpán Rusňák.

Autoři výstavy chtěli z počátku vytvořit klasickou výstavu, která zdůrazní technické aspekty paroplavby. Nicméně během příprav dostala expozice jiný směr. “Během příprav jsme objevili řadu vynikajících obrazů, které si vybraly parníky Pražské paroplavební společnosti. Podařilo se nám tedy vytvořit výstavu, která propojuje deset naprosto špičkových děl českého umění z 19. a 20. století, současně s modely všech tří generací velkých pražských parníků. Součástí expozice jsou i velmi vzácné artefakty,” vysvětlil pojetí expozice Nikolaj Savický, spoluautor výstavy.

Zmíněné obrazy s paroplavební tématikou patří ke skvostům expozice. “Určitě k nejzajímavějším patří obrazy Bohumila Kubišty a dále dva nově identifikované obrazy Josefa Šímy, což je parník Primátor Dittrich a parník Závisť,” zmínil Nikolaj Savický.

V Národním technickém muzeu, kde se výstava nachází, je možné vidět i exponáty, které se dodnes plně používají. “Nejstarším artefaktem je lodní zvon z roku 1865, který se dodnes používá na vlajkové lodi Pražské paroplavební společnosti,” doplňuje Nikolaj Savický.

Výstava Umění paroplavby na řece Vltavě probíhá na půdě Národního technického muzea až do 1. listopadu tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu