• Načítám...
>

Ve Fata Morganě probíhá Dobrodružná cesta motýlů

  • 20. dubna 2024,
  • 18:33,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Letošní ročník výstavy tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě je zaměřený na migraci a kromě mnoha exotických druhů se návštěvníci seznámí zejména s motýly - cestovateli. Do Prahy jako každoročně postupně doputuje přes pět tisíc kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. Hlavní hvězdou letošní výstavy je jeden z největších motýlích cestovatelů monarcha stěhovavý, ale nechybí ani motýli s blankytně modrými křídly, noční martináči nebo velcí soví motýli. Součástí přehlídky živých motýlů je i výstava dávno vyhynulých druhů tropických motýlů Ztracená krása.

Reklama

Mezi vášnivé cestovatele nepatří jenom lidé, ale také motýli. Jenomže ti na rozdíl od nás necestují za zábavou nebo za prací, ale čistě proto, že to tak mají dané v rámci přežití svého druhu. Na motýlí migraci se zaměřuje i aktuální výstava v pražské botanické zahradě ve skleníku Fata Morgana s názvem Dobrodružná cesta motýlů.

"Mezi ty asi nejčastější migrující motýly patří známý monarcha stěhovavý, který migruje mezi Mexikem a mezi Spojenými státy. Málokdo by řekl, že i některé české druhy mohou být také migranty, když to tak řeknu, mezi Afrikou a Českou republikou nebo středomořím a Čechami, je to třeba babočka křovinová," řekl Bohumil Černý - ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Do Prahy jako každoročně postupně doputuje přes pět tisíc kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou.

"Rodiště Williama Shakespeara ve Velké Británii, tyto kukly dorazí v polystyrénových krabičkách, musí mít přesnou teplotu, uvnitř je vata a jsou tam vysázené jednotlivé kukly, které my potom z toho vybíráme a lepíme je na tyčky a z nich se následně líhnou ve vitrínách motýli a pouštíme je do prostoru skleníku," řekl Bohumil Černý - ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

A zatímco někteří jedinci se při troše štěstí mohou dožít téměř samotného konce výstavy, jiní se sotva rozkoukají a už aby dávali poslední sbohem. Delší čas jim příroda na Zemi zkrátka nevyměřila. 

"Hodně ta životnost záleží na samotném druhu, například morpho může žít až jeden měsíc a například attacus atlas, jak jsem zmiňoval, to je noční lišaj, který žije zhruba 3 - 5 dnů. Nemá ani trávicí trakt, takže opravdu jen zplodí potomstvo a následně uhyne," řekl Bohumil Černý - ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Motýlí výstava bývá hojně vyhledávaná i mezi dětmi a školami, a to pro svůj důraz na zajímavý edukační a doprovodný program. 

"Nesmíme zapomenout na naší druhou výstavu o motýlech a to jsou vyhynulé druhy, které pořádáme ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Doprovodný program je o víkendech, jsou to různé akce pro děti a rodiny s dětmi," řekl Bohumil Černý - ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Tropický skleník Fata Morgana bude hostit přehlídku motýlů až do 2. června. Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách, pokud dáváte ale přednost pohodlí, stačí vzít do ruky mobil a vše zakoupit pohodlně odkudkoli. Nezapomeňte si ale návštěvu dobře naplánovat, a to v rozsahu celé otevírací doby. Hlavně o víkendech je totiž třeba počítat se zvýšeným zájmem, což při omezené kapacitě skleníku Fata Morgana vede k dlouhému čekání na vstup. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu