• Načítám...
>

Pražská záchranka si připomněla 160. výročí

  • 11. prosince 2017,
  • 19:40,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

V prosinci roku 1857 se začala psát historie jedné z nejdůležitějších služeb, které měly pomáhat obyvatelům hlavního města. Zdravotnická záchranná služba hl. m. připravila ke svému 160letému výročí unikátní výstavu, kde prezentovala nejen to, jak se vyvíjela, ale také například to, jaké vozy a nebo jaké zdravotnické vybavení využívá v současnosti.

Reklama

Výstava 160 let Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, která proběhla za podpory Magistrátu v pražském Kongresovém centru, byla naprosto unikátní především vzhledem ke svému rozsahu.

"Je to rozděleno na oblasti, které představuje záchranná služba jako celek. Uvidíte tady součásti krizového řízení, uvidíte tady speciální transportní prostředky pro vysoce virulentní nákazy, které nás také musí zajímat a musíme na ně být připraveni. Uvidíte tady naši celou vozovou techniku, kterou se podařilo zachovat u nás, ale i tu, kterou nám půjčili naši kamarádi a sběratelé. Uvidíte tady naše uniformy a uvidíte i zakládací listiny, což je z roku 1857 asi to nejzajímavější," řekl Petr Kolouch - ředitel ZZS hl. m. Prahy.

"Ochrániti, co jest ochrany hodno, zachrániti v každém druhu nebezpečí jak životy lidské, tak i majetek spoluobčanů dobrovolně, neohroženě a nezištně." Tak znělo heslo Pražského dobrovolného sboru ochranného, který vznikl 8. prosince roku 1857, kdy jeho prvních 36 členů položilo základy dnešní Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

"Byla to naše chlouba a výkladní skříň pražského zdravotnictví z pohledu magistrátu. Jsme na pražskou záchranku právem hrdi, protože dosahuje excelentních dojezdových časů a v mnoha parametrech je na časové úrovni," řekl Radek Lacko - radní hl. m. Prahy.

"Uvidíte tady tak 50 lidí, kteří neváhali svůj volný čas investovat do přípravy této výstavy, tak aby se všem návštěvníkům líbila," řekl Petr Kolouch.

"Z hlediska budoucnosti, co je zásadní pro ZZS hl. m. Prahy?"

"Abychom vás mohli uvítat v nové budově a abychom si do budoucna prostory nemuseli pronajímat," řekl Petr Kolouch.

Pražská záchranka je dnes naprosto přirozenou součástí našeho běžného života a každý ví, že když se dostane do zdravotních problémů a nebo potřebuje pomoc někdo v našem okolí, okamžitě můžeme zavolat číslo 155. A tato jistota, že 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce máme k dispozici spolehlivý tým profesionálů, je neocenitelná. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu