• Načítám...
>

Praha vybuduje další protipovodňovou ochranu

  • 14. března 2018,
  • 20:30,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha vybuduje další protipovodňovou ochranu. Za 115 milionů korun postaví na Hostivařské přehradě bezpečnostní přeliv a nový velín. Sníží se tak rizika, která povodně mohou přinést čtvrtím podél potoka Botiče - například Záběhlicím nebo Hostivaři. Díky novým bezpečnostním prvkům by měla v budoucnu největší vodní nádrž v hlavním městě zvládnout nápor až tisícileté vody.

Reklama

Povodně v Praze by už nemuseli napáchat tolik škod. Vedení města totiž dlouhodobě pracuje na rozšiřování protipovodňových opatření, tentokrát se radnice zaměřila na jihovýchodní okraj města, konkrétně na Hostivařskou přehradu - největší vodní plochu v metropoli. 

"Investice do Hostivařské přehrady se bude pohybovat kolem 115 milionů korun. Tato investice je součástí tzv. dalšího bezpečnostního přelivu," řekl Libor Hadrava, radní hl. m. Prahy. 

Nový přeliv by měl vzniknout zhruba v těchto místech a v budoucnu by měl zabránit případné povodni, aby zaplavila Hostivař nebo Záběhlice tak, jako v roce 2013. 

"Minulé povodně, tzn. 2013, se zjistilo, že tento přeliv už nestačil korigovat výši hladiny v Hostivařské přehradě, a vzhledem k tomu, že Hostivařská přehrada je sypaná hráz, takže nevydrží velký nápor, je nutné vybudovat nový," řekl Libor Hadrava. 

Přehrada, jejíž vodní plocha zasahuje na území 3 MČ, by díky novému přelivu měla zvládnout až tisíciletou vodu. 

"Bude koncipována na převedení vody Q 10 000, což je teoretická povodeň o velikosti zhruba 175 metrů kubických," řekl Ondřej Palička, zástupce ředitele pro provozní činnosti, Lesy hl. m. Prahy.

V rámci přestavby město zrekonstruuje i centrální mozek Hostivařské přehrady. Nový moderní velín umožní posádce např. přímé spojení s Operačním střediskem krizového štábu hl. m. Prahy.

"Velín bude vybaven výpočetní technikou, hrázný bude mít přístup ke sledování limnigrafu v horní části povodí Botiče a bude se moci rozhodovat dle situace," řekl Ondřej Palička. 

Stavba Hostivařské přehrady začala v roce 1961 a dokončena byla o 2 roky později. Kromě toho, že chrání město před povodní, je i místem k relaxaci. Patří mezi oblíbené rybářské revíry a hojně navštěvovaný je i sportovní areál na levém břehu nádrže.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu