Muzeum J. Bechera je nevšedním zážitkem

  • 11. května 2017,
  • 14:14

Muzeum Jana Bechera v Karlových Varech láká stále více návštěvníků. Svou dobovou atmosférou, bohatostí exponátů a nápaditostí zaujme na první pohled. Přitažlivě jistě působí i nabídka poodhalení tajemství staleté receptury světoznámého likéru.

Reklama

Elixír života nebo třináctý pramen. I tak se říká nápoji v ploché zelené lahvi, vyráběném po staletí utajované receptury. Jeho historie sahá až kamsi do dob Napoleonských válek, a tak má i své muzeum. S prohlídkou začínáme v roce 1805, kdy do Karlových Varů zavítala vzácná návštěva.

"Anglický lékař, Dr. Christian Frobrig, který se ubytoval v domě U tří skřivanů," řekla Lada Naidrová, manažerka Muzea J. Bechera.

Anglický lékař se pro Josefa Bechera brzy stal přítelem Christianem.

"Oba dva se velice brzy spřátelili, protože sdíleli stejnou vášeň k míchání bylin, alkoholu a různých aromatických nápojů. Při svém odjezdu Dr. Frobrig Josefovi věnoval recept na údajný elixír života," řekla Lada Naidrová.

Josef Becher recept testoval 2 roky a v roce 1807 začal vyrábět a prodávat nový likér jako žaludeční kapky, pod názvem Englisch-Bitter, tedy anglická - hořká.

"Tajemství receptu předal Josef Becher svému synovi Janovi Becherovi, a ten mu musel slíbit, že receptura zůstane tajná a bude se předávat z generace po generaci," řekla Lada Naidrová.

Své tradice Becherův rod skutečně zachovával po celé generace, a s nimi i tajemství originální receptury. Více než 1 celé století mlčí i očitý svědek celého výrobního procesu, je totiž dubový a má svou vlastní záhadu.

"Tento sud je původní z roku 1901 a je zde také vyobrazen kryptogram rodiny Becherů. Doposud nebyl rozluštěn a zůstává velkou záhadou," řekla Lada Naidrová.

Tradice zůstávají, ale časy se přeci jen mění. A s nimi i přístup k tajemstvím a záhadám.

"Receptura na výrobu Becherovky je již více než 200 let neměnná, stále stejná ale přísně střežená. Můžete nyní částečně poodhalit její tajemství, a to novými etiketami z limitované sběratelské edice," řekla Lada Naidrová.

Etiketa na každé lahvi nese latinský název jedné z používaných bylin. Po správném namražení pak prozradí název český. Limitovaná sběratelská edice obsahuje celkem 4 lahve. 3 z nich jsou běžně dostupné, ale pro tu čtvrtou si musíme zajet právě sem do Muzea Jana Bechera. Při té příležitosti se také můžeme dozvědět o výrobním procesu ještě mnohem více, a to při komentované prohlídce.

"Všechny byliny se dají do sáčku z juty, a potom se ponoří do čistého alkoholu."

Muzeum Jana Bechera se nezabývá jen dobou dávno minulou. Nabízí i pohledy na novodobý charakter výroby a představuje všechny v současnosti vyráběné varianty likéru. Připomíná tak svým návštěvníkům, že důležité jsou nejen tradice, ale i schopnost je dále úspěšně rozvíjet. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu