• Načítám...
>

Praha dá letos do cyklostezek 137 milionů korun

  • 23. dubna 2024,
  • 19:27,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib (Piráti), který má ve své gesci dopravu, vyhlásil začátek stavební cyklosezóny. Společně s náměstkem ředitele Technické správy komunikací Jiřím Richterem představili novinářům plán pro rozvoj cyklistické infrastruktury v letošním roce. V tomto roce se tak má síť cyklostezek rozrůst hned na čtyřech místech hlavního města.

Reklama

137 milionů korun. Tolik v tomto roce investuje Praha do cyklistů. Letos tak vznikne několik cyklostezek a další budou silničáři opravovat.

,,Je to dopravní režim, který je vhodný jak pro ty uživatele, tak i pro životní prostředí a v konečném důsledku i pro Prahu, protože je to i levnější. Je to záležitost, kterou nemusíme tolik dotovat jako třeba MHD," řekl pražský náměstek pro dopravu, Zdeněk Hřib (Piráti).

Mezi letošní projekty tak patří například stavba cyklostezky z Kačerova k zastávce U Labutě v Praze 4.

,,Teď do konce května vznikne cyklostezka Kačerov, která je řádově asi kilometr dlouhá a je to novostavba," řekl Josef Richter, ředitel Technické správy komunikací.

Prioritní stavbou v oblasti pražské cyklistiky pak v tomto roce bude výstavba stezky v Praze 5. A to z ulic Nádražní a U Královské louky.

,,Rozšíření té A1 v ulici Nádražní, ta se začne realizovat teď v blízké době a bude dokončená s opravou Barrandovského mostu, to znamená v létě a co se týká dalších, třeba té A2, to je rozšíření tam na druhé straně Vltavy, tak ta bude realizována až po Barrandovském mostě, protože by její výstavba omezovala dopravní situaci na Barrandovském mostě," popisoval Richter.

V Radotíně pak silničáři rozšíří levobřežnou páteřní trasu A1 a vybudují také stezku od ulice K Cementárně až po ulici Na Drážkách, která by měla být hotová v létě. Obecně pak podle předsedkyně Komise Rady hlavního města Prahy pro cyklistickou dopravu Báry Soukupové cyklistů v Praze každoročně přibývá.

,,Nám ten cyklistický pohyb přibývá v tom širším městě, kde lidé používají kolo na dopravu k MHD. Ten nárůst je třeba do deseti procent ročně," popsala zastupitelka hlavního města a předsedkyně Komise Rady hl. m. Prahy pro cyklistickou dopravu, Bára Soukupová (Piráti).

V loňském roce pak Pražané hojně využívali také sdílená kola, která si mohli půjčovat na Lítačku až na 15 minut zdarma. Největší zájem byl v centru města a podél Vltavy. Jen za loňský rok zájem vzrostl o třetinu, v zimních měsících pak o pětinu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu