Galerie Smečky nabízí spojení surrealismu a koláže

  • 2. června 2017,
  • 8:01

Pražská plynárenská vás zavede do období surrealismus ve spojitosti s koláží. To vše díky výstavě v centru Prahy, kde uvidíte díla známých českých, ale i zahraničních umělců.

Reklama

Surrealismus a koláže, tak se jmenuje nová výstava v Galerii Smečky v centru Prahy. Kurátorka výstavy Marie Bergmanová tak chtěla ukázat, jak znalým, tak neznalým návštěvníkům, proč si tyto dva pojmy vzájemně vyhovují.

,,Koláž je technika, která umožňuje rychlou zkratku pro použití různých detailů, prostředí, konfrontací různých prostředí a surrealismus je koncepčně myšlenkově právě na tomhle založen," řekla Marie Bergmanová, kurátorka výstavy.

,,Surrealismus jako takový je jeden z takových témat, které mě zajímaly a přiváděly, protože sám jsem u surrealismu začínal," řekla Olda Hamera, umělec a návštěvník výstavy.

Na výstavě uvidíte díla známých autorů, kteří se zaměřují na surrealistickou koláž, a tak nechybí Toyen, Štýrský či Karel Teigen. Teigen použil nejrůznější materiály, což znamená z časopisů, vědeckých knih ilustrace. Mohou to být části nějakých pohlednic. Vlastně čehokoliv, co dohromady v tom kontrastu vytváří nějaký nový celek, který je šokující.

,,Tam se dá, aniž by se to složitě vykreslovalo, spojit různé věci, které k sobě zdánlivě nepatří, a pak se ukáže, že třeba patří," řekl Jiří Slíva, návštěvník výstavy.

Bohatou sbírku zaměřenou na koláže, kterou můžete na výstavě vidět, vlastní i Pražská plynárenská.

,,Jsem ráda, že jsme měli možnost z té sbírky Pražské plynárenské sem opravdu důležitá díla zařadit do té instalace. To, že se tady podařilo nejen z těch českých veřejných sbírek, ale i z nějakých soukromých vystavit část třeba i francouzské kolekce ze začátku třicátých let, to je opravdu velký bonus téhle výstavy," řekla Marie Bergmanová, kurátorka výstavy.

Výstavu můžete v Galerii Smečky navštívit až do 8.července. Vždy od úterý do soboty v čase jedenáct až osmnáct hodin.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu