Let balónem nabízí romantiku i adrenalin

  • 13. září 2018,
  • 13:46

Vidět krásné panorama Prahy a její rušný život z jiného pohledu než jsme běžně zvyklí. Takovou možnost nabízí let balónem. S naším štábem jsem se vydali přibližně do výšky 200 metrů, abychom zachytili nejen pocit z letu, ale i neobvyklý pohled na pulzující život v naší metropoli.

Reklama

Je půl sedmé ráno a jsme na odlehlé louce ve Zbraslavi. Na tomto místě jsme záměrně. Je totiž ideální pro vzlet horkovzdušného balónu. Let nad Prahou absolvujeme v rámci křtu nového balónu agentury Zážitky.cz. Nejprve ale musíme připravit 500 kilogramů těžký koš a následně nafouknout balón pomocí velkých větráků. Poslední zkouška hořáků a jdeme na to. Stačí jedno stlačení plynového pístu a jsme v okamžiku ve výšce sta metrů nad zemí. Překvapivě necítíme žádný tlak ani šimrání v břiše, jak je to běžné při cestách letadlem. Nacházíme se zhruba ve výšce 150 metrů, což je ideální výška pro let balónem. Z tohoto pohledu působí země pod námi jako dětská stavebnice.

"Pro lety balónem já doporučuji výšku 200 nebo 300 metrů, protože ještě vidíte reliéf krajiny. Když jste nad 500 metrů, už je vše placaté," řekl Jirka Hembal, pilot.

Nejlepší podmínky pro let balónem jsou ráno nebo večer, kdy je teplota vzduchu nižší. Máme štěstí. Jsou dobré povětrnostní podmínky. Přestože pilot využívá při určování směru navigaci, let balónem ovlivňují hlavně vzdušné proudy. 

"My se řídíme jen tím, kam fouká vítr. V různých výškách fouká různým směrem a to je na tom to hezké. To jsou naše řídítka," řekl Jirka Hembal. 

Vzhledem k tomu, že je v Praze několik letišť, můžeme se vznášet maximálně do výšky 300 metrů. To nám ale nevadí. Z této výšky totiž máme krajinu jako na dlani. Díky tomu objevujeme nová místa, která nám byla předtím ukryta, ale i známé dominanty metropole, jako je Žižkovská věž nebo Pražský hrad. Po hodině letu přistáváme hladce na poli v Pitkovicích. Naše dobrodružství nekončí. Čeká nás totiž křest větrem, ohněm, zemí a vodou v podobě šumivého vína. Tedy rituál, kterým musí projít každý, kdo absolvoval svůj první let. Účastník je zároveň povýšen do šlechtického stavu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu