Kladno je součástí projektu SPARCS

  • 11. ledna 2021,
  • 17:30

Kladno je už rok součástí mezinárodního projektu SPARCS. V rámci něj spolupracují desítky partnerů z evropských měst na technologických vizích budoucnosti. Kladno tak za rok spolupráce připravilo několik projektů, které jdou například naproti využití bezemisních zdrojů.

Reklama

SPARCS je název prestižního, mezinárodního projektu, kterého je součástí také město Kladno. Jedenatřicet partnerů, ze sedmi evropských měst, v něm společně pracuje na technologických vizích pro budoucnost. Největší středočeské město se tak i díky tomuto projektu, může zařadit mezi lídry v oblasti realizace chytrých řešení v energetice.

„SPARCS je pro Kladno přínosem v mnoha oblastech, ať už se jedná o úspory energie, chytrá řešení v oblasti energetiky, správy budov, veřejné dopravy, ale i zlepšování kvality ovzduší ve městě, snižování teplotních ostrovů, a v mnoha dalších oblastech, které by měly pomoci obyvatelům města žít kvalitnější život. Život ve městě za pomoci chytrých technologií,“

Pětiletý program SPARCS je součástí evropského programu evropské komise na podporu vědy a výzkumu s názvem Horizon 2020. Kromě Kladna se do něho zapojilo také finské Espoo, německé Lipsko, portugalská Maia, řecká Kifissia, ukrajinský Lvov a islandský Reykjavik. Do spolupráce se Kladno připojilo již před rokem. Za tu dobu má již za sebou přípravu několika, konkrétních projektů.

„Projekty by se měly soustředit třeba na modernizaci teplárenství, soustavy, výměnu určitých zdrojů energie. Zároveň připravujeme projekty v oblasti renovace budov, kde prostřednictvím stavebních a energetických opatření chceme tyto budovy zmodernizovat. Ať už zavést jiný zdroj energie, zateplit je, nastavit moderní a inteligentní regulaci. A všechny tyto prvky dostat do nějaké informační, digitalizované platformy, kterou spravuje město,“

Hlavním partnerem města je Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. Tým s městem spolupracuje na jeho celkové strategii, akčním plánu na energetiku a klima a vizi do roku 2050. Tu chce město diskutovat s řadou partnerů. V rámci programu SPARCS nechalo Kladno například provést termosnímkování města. Jeho výsledky jsou veřejnosti dostupné.

„Městu pomáháme odborně připravit projekt energeticky plusové čtvrti. Procházíme celým procesem, kdy vytipováváme vhodné území, jednáme s různými partnery o tom, jaké technologie se tam mohou objevit. Naším cílem je to dotáhnout až do momentu, kdy se bude moci začít “kopat do země“, případně instalovat fotovoltaika či další technologie,“

Kromě důležitých informací a postupů, které Kladno v rámci projektu získá, může jako město s průmyslovou a těžební minulostí inspirovat ke změně, a k přechodu na bezemisní zdroje, i ostatní města v republice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu