• Načítám...
>

U Chodovské tvrze se pálily čarodějnice

  • 6. května 2024,
  • 14:29,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

...

Reklama

30. duben je neodmyslitelně spjatý s pálením čarodějnic. Tento starý lidový zvyk, který k nám přišel nejspíš z Německa, si u nás rychle našel oblibu a tuto tradici držíme dodnes, a to jak na vesnicích, tak ve městech. V městské části Praha 11 proběhlo pálení čarodějnic už tradičně u Chodovské tvrze. 

"Je skvělé, že si lidé z Jižního Města mohou stejně jako každý rok užít čarodějnický oheň, já jsem na této akci poprvé, je to tady úžasné, jsou tu stovky lidí, spousta dětí, je to úžasná akce a jsem rád, že se Kulturnímu Jižnímu Městu daří každý rok tuto akci u Chodovské tvrze pořádat," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - místostarosta MČ Praha 11.

"Já bych jim chtěl v tento okamžik poděkovat, protože se to nezdá, ale je to hromada práce a díky počasí je tady strašně lidí a je vidět, že to zvládají. Bohužel to přináší větší fronty, ale za ten úsměv dětí to rozhodně stojí," řekl Josef Kocourek (Piráti) - radní MČ Praha 11.

Akce byla určená jak pro dospělé, tak pro děti, na které čekal zajímavý program plný her a zábavy.

"Naše čarodějnice jsou takovou tradiční akcí, která je primárně zaměřená na děti, letos tady máme 8 stanovišť, kde děti plní různé úkoly a potom, co splní úkoly, dostanou buřta," řekla Zuzana Böhmová (Piráti) - místostarostka MČ Praha 11.

Kvůli suchu sice hrozilo, že by se pálení čarodějnického ohně neuskutečnilo, to se ale naštěstí nestalo a pod dohledem hasičů byly zlé síly zažehnány a čarodějnice to měla úspěšně za sebou. A k omylu v podobě záměny naštěstí také nedošlo.

"Já sem každý rok přicházím s obavou, že skončím na té hranici. Zatím se to nestalo, dokonce, když jsem tuto obavu vyjádřila při odkládání věcí vevnitř, mi říkali, že určitě ne. Letos to mám dozelena, tak říkali, že mě vodníci pokropí, že vypadám více jako Rusalka," řekla Zuzana Böhmová (Piráti) - místostarostka MČ Praha 11.

Zapálením ohně ale zábava rozhodně nekončila, čarodějnický program pro děti trval dál.

"My jsme letos šli tou cestou více klasickou, ty úkoly jsou hodně zaměřené na čarodějnice, čarodějnictví, takže takové tradiční létání na koštěti, rozeznávání bylinek," řekla Zuzana Böhmová (Piráti) - místostarostka MČ Praha 11.

Praha 11 bude v kulturním programu pokračovat i nadále. Už 1. června na Den dětí si připravila akci plnou poznávání a pohybových úkolů s řadou stanovišť. Letos by navíc mohl být Den dětí tematický. O jaké téma půjde, to je ale zatím ještě tajemství. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu