• Načítám...
>

Praha 1 nechce další přístaviště na Vltavě

  • 25. července 2019,
  • 19:33,
  • PRAHA 1,
  • Jan Varga

S plánovanou lavičkou Václava Havla na Vltavě, o které jsme vás už informovali, nesouhlasí ani vedení Prahy 1. I když místo a přilehlé prostory, kterých by se výstavba pontonu s lavičkou týkala, nepatří do majetku městské části, vedení Prahy 1 považuje za vhodné se k projektu vyjádřit.

Reklama

Nový ponton s lavičkou Václava Havla, který by chtěl podnikatel Štěpán Rusňák umístit u Alšova nábřeží v Praze, budí emoce. Projekt se nezamlouvá ani Výboru pro kultivaci a oživení památkové rezervace MČ Praha 1. Proto také vydal nesouhlasné stanovisko.

"To zatěžuje veřejný prostor. Celkem jsme souhlasili s názorem Národního památkového ústavu, který má stejný názor. Jde hlavně o to, že se tím prostě úplně rozbije pohled na jednu stranu od hradu, na druhou stranu představa, že my tam jednoho dnes zakotví velká restaurační loď, která mi zamezí dívat se z Alšova nábřeží na hrad, to se nám nemůže líbit," řekl Michal Caban, předseda Výboru KOPR MČ Praha 1.

Že by na místě mohla stát plovoucí restaurace nedávno vyloučilo vedení Povodí Vltavy, které by k tomu muselo vydat povolení.

"Já jsem se k tomu jednoznačně vyjádřil. V této lokalitě nepřipadá v úvahu stání jakéhokoliv velkého plavidla. Ta proudnice jde úplně jiným způsobem. Jde středem a spíše k levému břehu, takže tam dochází k mírnému zanášení. Takže tam i z hlediska tohoto nebude a nemůže stát žádné velké plavidlo," řekl Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.

Vedení MČ Praha 1 a také Výbor pro kultivaci a oživení památkové rezervace si ale myslí, že co je možné vyloučit dnes, to nemusí být vyloučeno navždy. A není tedy jisté, zda by Povodí Vltavy takové povolení v budoucnu nevydalo.

"To místo kotvení kolem Karlova mostu je velmi přetížené. Problémem je i ta nemožnost regulovat toto na té vodní cestě, která nespadá pod gesci Prahy 1. Takže naše nesouhlasné stanovisko zazní. Podobně jsme zaregistrovali i nesouhlasné stanovisko památkářů z Národního památkového ústavu. A s tím se v podstatě ztotožňujeme," řekl Petr Kučera, radní MČ Praha 1.

Magistrátní Odbor památkové péče záměr odsouhlasil. Návrh nového pontonu je ve schvalovacím řízení. Podnikatel Štěpán Rusňák se zaručil, že budou moci u nového pontonu kotvit pouze pramice, šlapadla nebo elektrolodě. Podle informací týdeníku Reflex ale elektrolodě pro vyhlídkové plavby vlastní právě pouze firma pana Rusňáka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu