• Načítám...
>

O složení vedení Prahy 1 se rozhodne v lednu

  • 18. prosince 2019,
  • 21:53,
  • PRAHA 1,
  • David Wilczek

Uskupení My, co tady žijeme v Praze 1 vypovědělo koaliční smlouvu s Prahou 1 sobě, Piráty a Zelenou pro jedničku. Důvodem je dlouhodobý názorový nesoulad. Podle starosty Pavla Čižinského jsou tyto výtky příliš obecné na to, aby se staly podnětem pro zásadní změnu. Přesto obě strany věří, že zde existuje prostor pro jednání a dohodu. Pravděpodobnost je však malá.

Reklama

Dokončení privatizace bytů, grantů na obnovu domácího fondu, zvyšování nájemného nebo personální situace na úřadě. To jsou hlavní témata, ve kterých současné vedení Prahy 1 dlouhodobě nenachází společnou řeč. Uskupení My, co tady žijeme proto vypovědělo koaliční smlouvu s Prahou 1 sobě, Piráty a Zelenou pro jedničku.

"My jsme se snažili měsíc naznačovat nějaké řešení v rámci stávající koalice. Ale ty naše návrhy vlastně, řekl bych, zapadly, nebyly vyslyšeny, takže jsme řekli, že už v této situaci nechceme být dále součástí té koalice a dali jsme výpověď. A teď hledáme řešení," řekl Michal Caban, zastupitel MČ Praha 1.

S tímto prohlášení však starosta Pavel Čižinský nesouhlasí. Podle něj jsou tyto výtky příliš obecné na to, aby se staly podnětem pro konkrétní řešení.

"Jak ty programové rozpory, které jsou legitimní, tak i ty výtky k fungování úřadu, jsou prostě velice obecné. A pro mě tedy poměrně neuchopitelné. Nicméně budeme zkoušet dál jednat s našimi dosavadními koaličními partnery," řekl Pavel Čižinský, starosta MČ Praha 1.

Přestože všechny strany chtějí nadále společně komunikovat, s velkou pravděpodobností dojde k novému složení vedení radnice s tím, že se uskupení My, co tady žijeme dohodne s dosavadní opozicí tak, aby mělo v zastupitelstvu většinu.

"Chceme jednat o budoucím formátu nové koalice, chceme velmi pečlivě projít všechny varianty. Chceme, aby v budoucí radě byli skutečně odborníci," řekl Petr Hejma, místostarosta MČ Praha 1.

"Vzhledem k tomu, že jsme rozšířili náš klub o členy TOP 09, tak je asi jasné, že budeme hledat řešení tam," řekl Michal Caban.

"Rozhodně jsme připraveni jednat tak, abychom zabránili tomu, že se vrátí k moci ODS a TOP 09, jejichž působení tady považujeme za velice negativní," řekl Pavel Čižinský.

Jak se dál posune vyjednávání a jaké bude finální složení koalice by mělo být jasné nejpozději do 21. ledna, na kdy je naplánováno zastupitelstvo Prahy 1.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu