• Načítám...
>

Praha 1 si připomněla hrdinství hasičů

  • 14. září 2020,
  • 14:53,
  • PRAHA 1,
  • David Wilczek

Před devatenácti lety došlo k útoku teroristů na Spojené státy americké. Počet obětí dosáhl téměř 3000. Byli mezi nimi také hasiči z dvou set newyorských jednotek. Tuto smutnou událost si pravidelně od roku 2010 připomínají na pražské Kampě občané Prahy 1, představitelé ambasády USA, dobrovolní hasiči Prahy 1 a návštěvníci hlavního města.

Reklama

11. září 2001 zaútočili teroristé na Spojené státy americké. Počet obětí apokalypsy sledované celým světem byl 2 997. Bylo mezi nimi také 343 hasičů z dvou set newyorských jednotek. Další hasiči a záchranáři dodnes umírají na nemoci způsobené dlouhodobým pobytem v troskách mrakodrapů. Tuto tragickou událost si připomínají i občané Prahy 1, představitelé ambasády USA a dobrovolní hasiči Prahy 1.

"Datum 11. září 2001 je pro nás pro všechny obrovské memento, protože je to datum, kdy jsme všichni přišli o část své vlastní svobody. Přišli jsme na to, jak jsme zranitelní a útok na newyorská dvojčata byl zároveň symbolický v tom, jakou statečnost, odhodlání a schopnost nasadit vlastní život projevili záchranáři," řekl Petr Hejma, starosta MČ Praha 1. 

"Já se domnívám, že ta událost je do jisté míry určitá zlomová událost, která proměnila svět a ukázala, že ne všechny hodnoty sjednocují současnou světovou společnost. Na jedné straně jsou hodnoty svobody, tolerance, vzájemnosti a na druhé straně jsou hodnoty násilí a můžeme říct tvrdých diktatur," řekl Dominik Duka, kardinál, arcibiskup pražský. 

Pietní setkání na Kampě se každoročně koná u pomníku pod obloukem Karlova mostu, který vznikl díky sbírce dobrovolných hasičů z Prahy 1.

"Je to pietní akt hlavně proto, abychom si vzpomněli na to, co se stalo a co se může stát. To znamená, že všichni hasiči, nejen my, musí být připraveni. Jsou na to cvičeni," řekl Vladimír Krištof, starosta SDH Praha 1. 

Jako každý rok, i letos byli oceněni úspěšní absolventi letního tábora dobrovolných hasičů Prahy 1. Někteří z nich s velkou pravděpodobností převezmou štafetu svých dospělých kolegů a kolegyň.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu