• Načítám...
>

V Praze 1 si připomněli upálení Mistra Jana Husa

  • 7. července 2015,
  • 11:47,
  • PRAHA 1,
  • Aneta Lednová

Jan Hus byl římskokatolický kněz, vysokoškolský pedagog, reformátor a kazatel. Ve svých kázáních kritizoval především mravní úpadek, ve kterém se ocitla katolická církev. Za své názory byl prohlášen za kacíře a upálen na hranici. Uběhlo 600 let od této události a připomíná si ji nejen Praha.

Reklama

Praha 1 si na Betlémském náměstí připomněla 600. výročí upálení Mistra Jana Husa. “Je to velké výročí a velké připomenutí člověka, který se nebál položit svůj život za svou pravdu. Myslím si, že myšlenky, které hlásal před 600 lety mají svojí hloubku dodnes,” řekl starosta MČ Praha 1 Oldřich Lomecký.

K této příležitosti byl vytvořen video mapping, který se promítal přímo na Betlémské kapli. Na patnáctiminutové multimediální projekci pracovala paní Zdeňka Čechová a několik studentů z ČVUT od roku 2011, “Držela jsem se historie a proto jsem zvolila fresky, které jsme animovali. Je to nesmírně náročná disciplína jak umělecky, tak i technicky. Musíme přesně umisťovat každé video a každý pohyb. Do toho jsme dali živě projev Mistra Jana Husa k Pražanům,” uvedla autorka projektu Betlémská odysea Zdeňka Čechová.

Projekce znázorňuje období od 14. století do současnosti. Propojuje pohyb, zvuk, mluvené i psané slovo a jedním z nejzajímavějších efektů, byla chůze Jana Husa za okny Betlémské kaple. “Já si myslím, že národ, který zná své dějiny a ctí je, tak takový národ má budoucnost,” dodal Oldřich Lomecký.

Hudbu k Betlémské odysee složil Miroslav Vobořil a recitoval Tomáš Černý.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu