• Načítám...
>

Rybářský domeček na Kampě budou využívat skauti

  • 5. srpna 2021,
  • 20:08,
  • PRAHA 1,
  • Jan Varga

Rybářský domeček, na pražské Kampě, budou využívat skauti. Společně se spolkem Kamparta jim budovu na dva roky propůjčila městská část Praha 1. Ta avizovala, že nechce, aby byla budova využívána ke komerčním účelům. Skautský institut plánuje v prostorách zřídit velkou dílnu a vznikne tady také klubovna pro děti.

Reklama

Rybářský domeček na Kampě konečně našel nové uplatnění. Bude ho mít na starosti Skautský institut společně s místním spolkem Kamparta. Z rukou starosty Prahy 1 si vedoucí organizací převzali symbolický klíč od budovy, která se tak, tímto aktem, otevírá veřejnosti. Skautský institut zde plánuje vytvořit velkou dílnu, kde si budou moci lidé vyzkoušet různé činnosti a řemesla.

"Chtěl bych říci, že by tady měl být nějaký rozptyl od věcí, opravdu řekl bych třeba technických, třeba zkusit si vyzkoušet co je 3D tiskárna a podobnou technologii, ale až po to, že tady prostě mohou být látka, dřevo, nějaký podobný materiál jako je hlína. A určitě v tomto konceptu chceme být natolik flexibilní, aby prostě vlastně jsme dokázali reagovat třeba na nějakou poptávku lidí, když sem budou přicházet," konkretizoval Miloš Říha, ředitel Skautského institutu.

Společně se skauty budou v legendární budově pořádat akce také místní, kteří založili organizaci Kamparta. Vznikne tady například klubovna pro děti.

"Budeme otevírat dětský klub od září, což v podstatě bude klubovna nebo prostě zázemí pro mládež a děti, které si prostě tady v parku hrají, které tady působí, ale bude to otevřené v postatě komukoli. Tak to byl takový náš hlavní cíl, vytvořit nějaké takové zázemí," vysvětlil Roman Dušek, ředitel spolku Kamparta.

Městská část Praha 1 organizacím propůjčila Rybářský domeček na dva roky. Završil se tak rok a půl dlouhý proces jednání o budoucnosti budovy se spolky, veřejností a dalšími organizacemi. Vedení městské části avizovalo, že nechce, aby dům sloužil komerčním účelům.

"Chtěli jsme, aby se z něho stalo další místo setkávání pro spolkovou činnost, pro komunitní setkávání, aby zde měli možnost se aktivně vyžít nejenom mladí, ale i senioři. Takže to je domeček , který by měl fungovat multigeneračně," doplnil Petr Hejma, starosta MČ Praha 1. 

Podle Skautského institutu bude potřeba ještě prostory domu dovybavit. Plně funkční by mělo zařízení fungovat od začátku září. Společně se symbolickým otevřením, proběhla také vernisáž výstavy Proměna 2+1. Zahajovací expozice umělců Jakuba Janovského, Jakuba Tytykala a Lindy Retterové, vznikla přetvořením starých materiálů, které tak esteticky doplnily, zatím jednoduše zařízené, prostory Rybářského domku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu