• Načítám...
>

Národní muzeum otevřelo novou expozici

  • 6. září 2021,
  • 17:40,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Národní muzeum, si pro své návštěvníky, připravilo hned dvě novinky. Po pěti letech je opět k vidění známá kostra plejtváka myšoka a spolu s ní muzeum nabízí i zbrusu novou expozici.

Reklama

Národní muzeum představilo svým návštěvníkům novou expozici s názvem Zázraky evoluce. Ta, na ploše dva tisíce metrů čtverečních, vypráví poutavé příběhy jednotlivých, vývojových etap Země. Expozice ale není jedinou novinkou, kterou si muzeum připravilo. Po náročném restaurování je totiž opět k vidění jeden ze symbolů Národního muzea – kostra plejtváka myšoka. 

"Byl ještě jednou odtučněn, vyčištěn, restaurován. Byl zbaven také určitého přebytečného kovu, který na něm zbyl z toho uložení na zemi. Čelisti toho plejtváka, ty už byly v tak velmi špatném stavu, že už nemohly být zavěšeny zpět. Vlastně to, co vidíte, jsou modely. A ty originály jsou v depozitáři. Potom, samozřejmě, byl ještě nově nasvícen," popsal Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Expozice se rozprostírá v šesti sálech pojmenovaných Vykročení všemi směry; Voda, náš živel; Z vody na souš; Dobytí vzduchu; Ovládnutí světa a Planeta zvířat.

"V tom prvním sále dostal plejtvák takovou konkurenci v dominantě. Je tam model krakatice obrovské, sedmnáctimetrové. A pod ním se rozprostírá sál bezobratlých, respektive těch nejmenších živočichů, kteří žijí pod hladinou vody, pod hladinou moře většinou. A potom návštěvník půjde dál a seznámí se s podmořským životem na Zemi, seznámí se s tím, kdy evoluce poprvé pustila živočichy na souš. Máme tam sál Dobytí vzduchu, samozřejmě o ptácích a jiných létavcích. A závěr potom postupuje do těch sálů savců," konkretizoval Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

Expozice ale představuje i nový způsob vystavování exponátů. Ty jsou totiž ve vitrínách umístěny bez polic a regálů. 

"My jsme chtěli, aby ta zvířata byla nějakým způsobem v pohybu, aby byla nějakým způsobem v pozicích, které by byly co nejvíce realistické. My jsme nakoupili přes čtyři stovky nových zvířat a nechávali jsme je preparovat od těch nejlepších preparátorů v Evropě, tak aby vypadala skoro jako živá. Pak vlastně nesložitější bylo udělat kompozici, v těch vitrínách, tak, aby interakce těch zvířat působila přirozeně," vysvětlil Ivo Macek, ředitel Přírodovědeckého muzea Národního Muzea.

Expozice Zázraky evoluce je jednou z nejmodernějších, přírodovědeckých expozic v Evropě a nabízí návštěvníkům krásnou podívanou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu