• Načítám...
>

V Brožíkově síni byly uděleny Ceny Prahy 1

  • 5. října 2021,
  • 14:50,
  • PRAHA 1,
  • Dagmar Kopečková

Staroměstská radnice opět hostila udílení Cen Prahy 1. Ty jsou předávány významným osobnostem, které mají k historickému centru vřelý a pozitivní vztah, a které svou činností a výslednými díly přispívají k českému uměleckému i vědeckému dědictví.

Reklama

V Brožíkově síni, na Staroměstské radnici, byly slavnostně předány Ceny Prahy 1. Jedná se o již tradiční ocenění, které městská část Praha 1 uděluje.

"Předáváme to osobnostem, které se zasloužily na poli vědy, kultury, umění. Ta osobnost by měla mít vztah k Praze 1, měla by zde dlouhodobě žít, pracovat nebo jiným způsobem být s Prahou 1 spjata," vysvětlil Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

"To, že jsme vybrali představitele, kteří si to zaslouží, tak ty Ceny Prahy 1  opravdu jsou výjimečné," řekla Eva Špačková, místostarostka MČ Praha 1.

Ceny jsou tedy udělovány významným osobnostem, které mají k historickému centru vřelý a pozitivní vztah, a které svou činností a výslednými díly přispívají k českému uměleckému i vědeckému dědictví. Oceněny byly, v rámci letošního ročníku, čtyři osobnosti. Jednou z nich byl i výtvarník a muzikant Marko Čermák, známý mimo jiné jako kreslíř komiksů o Rychlých šípech.

"To ocenění znamená tolik, že nevím, jak jsem k tomu přišel. Snad proto, že jsem tady bydlel pětatřicet let. A snad proto, že jsem všechny Rychlé šípy nakreslil právě jako občan Prahy 1," uvedl Marko Čermák, výtvarník a muzikant.

"Já znám Marko Čermáka od mala. Už jako kluk jsem zbožňoval Rychlé šípy a vše, co s nimi souviselo. A shodou okolností máme chalupu na stejném místě v Krušných horách. Takže já jsem měl tu čest, že svého kreslíře Rychlích šípů jsem měl možnost, jako malý kluk, vídat na sjezdovce na Mariánské v Krušných horách," konstatoval Petr Hejma, starosta MČ Praha 1.

Ocenění na místě převzal taktéž katolický kněz a filozof, profesor Tomáš Halík.

"Mě hrozně potešilo, že jsem tady, na té radnici, kde se nevyhazuje z oken, ale kde člověk dostává takový krásný diplom. Uvědomil jsem si, že se tady ale kdysi sekaly hlavy, tak jsem rád, že to už je za námi. Mě strašně dojalo, že po všech těch oceněních, které jsem dostal v zahraničí, jednou jsem byl překvapen, že jsem byl oceněn také dokonce doma. Takže to mě skutečně dojalo a děkuji za to," řekl Tomáš Halík, katolický kněz a filozof.

Praha 1 představuje naprosto unikátní historické centrum, které k srdci přiroste nejen Pražanům. Vřelý vztah k městské části má pochopitelně i další oceněná, tajemnice Masarykova demokratického hnutí, Jindřiška Nevyjelová. 

"Praha 1 je vlastně ta perla krásy nejenom Prahy, ale i České republiky, nebo české části. Ale i celé bych ji brala a nakonec i perlou Evropy. Vždyť tady máme tolik překrásných památek," připomněla Jindřiška Nevyjelová, tajemnice Masarykova demokratického hnutí.

Ceny Prahy 1 jsou udělovány i osobnostem, které se během svého života podílely na rozvoji městské části. Ocenění si proto odnesla i dlouholetá zapisovatelka jednání zastupitelstva, Jarmila Kopečková.

"Je to opravdu čest, jak vám říkám. Já na tom nějakou zásuhu mám samozřejmě, ale hlavně patří vyučujícímu, který mě k tomu těsnopisu vedl. Takže si říkám, že tam seshora se na to dívá a má určitě radost ," uvedla Jarmila Kopečková, stenografka.

"Od roku, tuším, třiadevadesát, jak tady bylo zmíněno, dělá stenografický záznam jednání zastupitelstva. A já, když jsme jí blahopřál, tak jsem jí omluvil, že jsem také možná jeden ze zastupitelů, který někdy huhňal do toho mikrofónu a ona to musí poslouchat, nahrát si to a pak to dát doma dohromady," připomněl Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1.

Ocenění si každoročně odnáší, kromě samotné pamětní plakety, i finanční odměnu ve výši 50 000 korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu