• Načítám...
>

Senioři z Prahy 1 mohou využívat tísňovou péči

  • 21. října 2021,
  • 15:07,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

Tísňová linka není jen spojení se záchrannou službou. V Praze 1 funguje pro seniory speciální spojení, na kterém operátorky pomáhají vyřešit problémy. Ke spojení mají senioři i speciální tlačítko, které nosí neustále při sobě.

Reklama

Přesně takhle funguje tísňová péče Centra sociálních služeb v Praze 1. Obrátit se na ni mohou senioři z Prahy 1, kteří potřebují občasnou pomoc. 

"Je vhodná pro lidi, kteří už mají nějaký věk, pro lidi, kteří ale stále chtějí být ve své domácnosti, kteří nechtějí nikam do zařízení a přeci jenom už takový ten pocit jistoty při chůzi, nebo při vstávání ze židle už nemají takový, jako když byli mladší. Takže se občas stane, že lidé zavrávorají, upadnou, nemohou se zvednout. A v tom právě tkví, bych řekla, tak nějak to kouzlo té tísňové péče, že pokud upadnou, tak si mohou zavolat o pomoc a my přijdeme," popsala Jana Trková, vedoucí systému tísňové péče.

Linka má v současné době v databázi přibližně 150 klientů, počet hovorů činí jednotky denně. 

"Telefonem oni nemusí k nám volat. My máme zařízení, které mají oni namotováno v bytě a mají k tomu tlačítko. Tím tlačítkem, které buď ho dnes mohou mít na krku, nebo mohou ho mít na ruce. Tak to tlačítko, když zmáčknou, tak sem k nám, do systému, přijde tedy informace, že klient žádá pomoc. A v této chvíli se rozjíždí naše vlastní práce, kdy těm lidem telefonujeme zpátky, snažíme se jim dovolat. Pokud se to zdaří, tak si prodiskutujeme co potřebují. Pokud se to nezdaří, tak tam vysíláme pohotovost, a ta se o ty lidi už postará," vysvětlila Jana Trková, vedoucí systému tísňové péče.

Tísňovou linku, stejně jako celé Centrum sociálních služeb zřizuje městská část Praha 1.

"Za těch jedenadvacet let, kdy městská část, přes Středisko sociálních služeb Praha 1, toto zařízení zřídila a tuto pomoc seniorům, tak doslova zachránila mnoho lidských životů. Je to součástí rozpočtu sociálních služeb. To tam dáváme dohromady 46 miliónů korun. My nejdeme do detailů, to si jde to středisko. Především z toho důvodu, že bych já osobně nerad, aby se peníze staly tím brzdícím faktorem toho rozvoje," uvedl Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1.

Služba sídlí v poliklinice v Palackého ulici a funguje 24 hodin denně. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu