• Načítám...
>

Dvacet let od povodní v Praze připomíná výstava na Kampě

  • 12. srpna 2022,
  • 15:53,
  • PRAHA 1,
  • Marek Tereba

U příležitosti kulatého výroční mohutných záplav, které postihly Prahu v srpnu roku 2002, připravilo hlavní město pro Pražany i návštěvníky metropole volně přístupnou výstavu velkoformátových fotografií v parku Kampa.

Reklama

Hlavní město si v těchto dnech připomíná výročí od mohutných záplav, které se v srpnu roku 2002 prohnaly metropolí. Tehdy muselo být evakuováno téměř 50 tisíc lidí a celkové škody se vyšplhaly až ke 30 miliardám korun. Jak vypadala tehdy nejvíce zasažená místa? To ukazuje panelová výstava na Kampě, kterou připravil pražský magistrát.

"Můžeme se podívat jednak na to, jak to tady vypadalo za povodní, ale také na to, že se nám nakonec podařilo město opravit a škody napravit a srovnat si to na těch velkoformátových fotografiích," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Při povodních před 20 lety byla využita první dokončená část protipovodňových opatření hlavního města Prahy, která ochránila před zatopením Nové Město, Staré Město a Josefov. V současné době je celková délka protipovodňových opatření přibližně 19 kilometrů. Stále se ale na ochraně před velkou vodou pracuje. Letos byly dokončeny práce v Troji a aktuálně se pracuje na Zbraslavi a v Radotíně. 

"Od těch dob, kdy ta situace rozhodně nebyla nadmíru výtečná, abych citoval klasika, tak došlo k vybudování sofistikované protipovodňové ochrany, ta se ukázala jako funkční. Potom o 11 let poté v roce 2013, kdy postihly Prahu další povodně a od té doby skutečně Praha ušla veliký kus cesty i co se týká tedy krizové komunikace, takže ty poslední dvě krize, covidovou a nyní uprchlickou, se nám podařilo přestát, myslím si, mnohem lépe," řekl Zdeněk Hřib. 

Mobilní protipovodňové hrazení je uskladněno a neustále připraveno v areálu Správy služeb hlavního města Prahy v Dubči. 

"Kde je 800 tun z tohoto mobilního hrazení připraveno ve 130 kontejnerech na to, aby bylo kdykoli k dispozici, když bude potřeba. V každém tom kontejneru je přesný návod, kam to patří. Je to naprosto dokonalé logo. Samozřejmě toto se udržuje, cvičí se, cvičení je vždy důležité. Naši zaměstnanci, kdyby vypukla nějaká povodeň a nebo bylo nebezpečí a bylo potřeba postavit část toho mobilního hrazení, tak oni jsou instruktoři, dohledoví pracovníci a pod jejich dozorem budou stavět složky integrovaného záchranného systému," řekl Tomáš Stařecký, ředitel Správy služeb hl. m. Prahy.

Jak vypadala Praha pod vodou se do parku Kampa můžete přijít podívat až do 22. září. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu