• Načítám...
>

Praha 1 si připomněla památku Jana Zajíce

  • 26. února 2023,
  • 11:00,
  • PRAHA 1,
  • Ladislav Jakub

25. února si kromě komunistického puče v roce 1948 připomínáme i památku Jana Zajíce. Ten se tento den v roce 1969 upálil na protest proti normalizaci a cenzuře potom, co nebyly splněny požadavky Jana Palacha. Čin provedl v průchodu poblíž tehdejších kin Letka a Čas. I letos se u domu číslo 39 na Václavském náměstí sešli zástupci první pražské městské části spolu se senátory, aby uctili památku Jana Zajíce.

Reklama

Jan Zajíc - významný český hrdina. Tak ho popisuje nejeden historik a nejeden politik. 25. únor si Češi spojují nejen s komunistickým převratem, ale dnes i s úmrtím Jana Zajíce, který svým činem chtěl 25. února 1969 poukázat právě na komunistický režim, na jeho zrůdnost. Právě na místě, kde se vše před 54 lety odehrálo, u pamětní desky na Václavském náměstí 39 se sešli komunální politici. 

"Pro mě je to vlastně připomenutí a symbol touhy po svobodě," dodala radní městské části Praha 1, Ivana Antalová. 

Podle starostky první pražské městské části Terezie Radoměřské Češi nesmí na minulost zapomenout. A o našich hrdinech by se podle ní měli dozvídat i cizinci. 

"Já sama, když jdu okolo, tak se na krátkou modlitbu zastavím nebo aspoň přibrzdím v tom spěchu, který člověk normálně má. Pravda je, že cizinci o této oběti nevědí. Ale mám vážnou obavu, že Češi už na tuto oběť zapomněli, proto ji připomínáme," řekla starostka Prahy 1.

V den 21. výročí komunistického puče se v průchodu domu číslo 39 Jan Zajíc polil hořlavinou a zapálil. Chtěl vyběhnout na Václavské náměstí, to se mu ale nepodařilo a zemřel uvnitř domu. U domu číslo 39 lidé nainstalovali dočasnou pamětní desku, u které jeho památku politici i letos uctili. Zúčastnil se jí i radní Prahy 1 Michal Muller. 

"Byl bych velmi rád, kdyby se toto pietní místo, kde Jan Zajíc položil svůj život, podařilo lépe zvelebit," dodal radní.

"Pokud je mi známo, na Praze 1 se o tom uvažovalo, dokonce byla vypsána soutěž na desku. Ale nakonec nebyla vyhodnocena. Myslím si, že by bylo dobré se k tomu vrátit," připomněla starostka Terezie Radoměřská. 

 Těmito slovy zakončila svůj projev na pietním aktu k uctění památky studenta Jana Zajíce starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu