• Načítám...
>

Praha 1 otevřela Kontaktní místo pro bydlení

  • 5. února 2024,
  • 21:37,
  • PRAHA 1,
  • Ondřej Švec

Ve snaze aktivně řešit otázky bydlení a poskytnout občanům potřebnou podporu otevřela městská část Praha 1 novou kancelář Kontaktního místa pro bydlení v přízemních prostorách své radnice nacházející se ve Vodičkově ulici 18. Kontaktní místa pro bydlení by měla postupně vznikat a fungovat i v dalších městských částech s podporou projektu Zabydlování a podpora bydlení domácností a podpora pro nájemníky koordinovaného Magistrátem hlavního města Prahy.

Reklama

Městská část Praha 1 má nové Kontaktní místo pro bydlení, které vzniklo ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy v rámci projektu Zabydlování a podpora bydlení domácností a podpora pro nájemníky, který byl financován z prostředků Evropského sociálního fondu. Cílem je poskytovat občanům informace o možnostech získání bydlení na území Prahy 1.

„Přijdou k nám, poradci na pracovišti sdělí své problémy a ten je už dokáže provázat s ostatními odděleními na radnici a nebo je odkáže například na magistrát, případně na další místa,“ vysvětluje radní pro sociální věci a bezbariérovost MČ Praha 1 Ivana Antalová (Bez PP).

Případně může na Kontaktní místo přijít kdokoli, kdo řeší jakékoliv bydlení a potřebuje se v problematice zorientovat.

„My mu můžeme říct, co nabízí Praha 1. Máme tady například ubytovnu, sociální byty, dále pak byty pro preferované profese, stejně tak domy s byty zvláštního určení pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením. Případně občany odkážeme na komerční sféru podle toho, jaká je jejich sociální a finanční situace,“ doplňuje Ivana Antalová (Bez PP), radní MČ Praha 1.

Na Kontaktním místě pro bydlení mohou lidé také získat poradenství v oblasti pro získání státního příspěvku na bydlení.

„Což ne každý ví, že je možné, za jakých okolností a v jaké výši. Tímto způsobem by si určitě mnoho občanů mohlo vlastně ulevit. Jde zejména o seniory, kteří třeba bydlí ve větších bytech se starými nájmy, to znamená nájem sice uhájí, ale výše cen za energie je teď trošku dohání,“ říká starostka MČ Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

V přípravě je zároveň Zákon o podpoře bydlení, kterým se bude zabývat vláda.

„Návrh zákona má dát obcím možnost zřizovat právě takováto kontaktní místa, jaké teď vzniklo na Praze 1, aby lidé, kteří jsou ohrožení ztrátou bydlení, se měli kam obrátit pro pomoc, protože ne vždy je nezbytně nutné, aby ten byt vyklízeli,“ uzavírá náměstek ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský. 

Kontaktní místa pro bydlení by měla postupně vznikat a fungovat i v dalších městských částech. Hlavní město by o to ostatně velmi stálo, protože problematika bydlení se zdaleka netýká pouze centra a Prahy 1, kde nejnovější Kontaktní místo pro bydlení vzniklo. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu