• Načítám...
>

Na Werichovu vilu se vrátila busta Jana Wericha

  • 30. března 2017,
  • 11:51,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

Do finiše směřuje rekonstrukce Werichovy vily. V úterý byla u vstupní brány znovu instalována busta Jana Wericha, která tam byla od roku 1992, ale byla odcizena. Nová busta je přesnou kopií té původní.

Reklama

Josef Dobrovský, Vladimír Holan, Jiří Voskovec a především Jan Werich, to jsem jen někteří z mnoha obyvatel slavné vily na pražské Kampě.

„Dnes jsme byli svědky toho, jak se na zeď před Werichovo vilou dávala busta Jana Wericha. Nyní se nacházíme ve třetím patře vily, kde je nově vzniklé podkroví, které bude sloužit jako přednášková místnost,“ řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

K znovu instalaci Werichovi busty vedlo také to, že kolemjdoucí nevěděli, kde Werichova vila je. Osud staré busty je nevysvětlený.

„Busta měla pohnutý osud. V roce 1992 zde byla instalována, avšak během roku byla ukradena. Policie ji našla, někam ji uložila, a pak už o ní nejsou žádné zmínky, písemné ani ústní,“ řekl Tomáš Oliva, předseda Spolku občanů a přátel Malé strany a Hradčan.

Busta Jana Wericha je u vstupního vchodu do vily. Její podoba je kopie originálu z roku 1992. Na stejné místo jí umístil původní autor Nikos Armutidis.

„Busta se odlévala podle modelu a nyní se umisťuje znovu. Byla modelována z hlíny a poté se odlil sádrový model a dále se podle něj odlila busta ve slévárně,“ řekl Nikos Armutidis, autor busty.

Rekonstrukce interiéru Werichovi vily je téměř hotová. Nyní se čeká na úpravu venkovních prostor. Otevřít pro veřejnost by se měla v létě tohoto roku.

Hlavním lákadlem by mělo být muzeum Osvobozeného divadla, ale třeba I knihovna nebo výstavy.

„Předpokládáme, že zde budou vystaveny expozice a cykly, které budou veřejnosti představovat Jana Wericha, Voskovce a celou dobu budou připodobňovat naší historii, především 20. a 30. léta 1. republiky a vše, co bylo spojené s tímto místem,“ dále řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

Rekonstrukce vily vyšla zhruba na 35 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu