• Načítám...
>

Od útoku 11. září v New Yorku uplynulo 16 let

  • 12. září 2017,
  • 16:37,
  • PRAHA 1,
  • Redakce

Přes 3 tisíce lidských životů si vyžádal teroristický útok, který se stal 11. září v roce 2001 v New Yorku. Během záchranářských prací přišlo o život i mnoho desítek hasičů a záchranářů, a těm se každoročně vzdává hold na pražské Kampě.

Reklama

343. To je počet hasičů a záchranářů, kteří 11. září během teroristického útoku v New Yorku zahynuli při pomoci druhým.

"Těm my dnes vzdáváme hold, protože jen díky jim ty ztráty na životech nebyly ještě větší. Oni jsou určitým symbolem i pro naši jednotku hasičů, a je jedno jestli profesionálních nebo dobrovolných. Jsou symbolem i té vzájemné pomoci, schopnosti nasadit své zdraví a životy pro ostatní," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1.

Pietní akce se konala na Kampě u pomníku newyorských hasičů, který tu stojí od roku 2011.

"Praha 1 ten pomník tady udělala i v rámci toho, že zde byla nasazena v rámci povodní, kde víceméně také nasazovali životy," řekl Libor Hadrava, radní hl. m. Prahy.

Cílem této akce není jen pohled do minulosti, ale i pohled do budoucna a motivace budoucích záchranářů.

"V podstatě to děláme nejvíce kvůli tomu, že sem přijdou děti, které s námi v létě stráví dva týdny na dětském táboře a dozvědí se o tom, co je to pomoc druhému, naučí se spolupracovat v týmu, naučí se jak sebe sama zachránit, reagovat na krizové situace, to je to cenné. Bez naší budoucnosti si nedovedeme představit, že bychom mohli žít v klidu, aniž bychom pro to něco udělali," řekl Filip Dvořák, zástupce velitele jednotky Sboru dobrovolných hasičů Praha 1.

"Já musím říci, že sama jsem již několikrát měla příležitost vidět, jak ti malí hasiči cvičí a myslím si, že v tom je záruka toho, pokud budeme mít v budoucnu nějaký problém, že i malí hasiči nám budou schopni pomoci," řekla Eva Kislingerová, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Pietní akce se na Kampě pořádá pravidelně od roku 2010, kdy byl založen Sbor dobrovolných hasičů Praha 1. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu