• Načítám...
>

Ambiciózní komunistický projekt KD Eden půjde k zemi

  • 31. července 2023,
  • 8:11,
  • PRAHA 10,
  • Ondřej Švec

Kulturní dům Eden měl být kulturním svatostánkem pro pracující i politické činitele tehdejšího komunistického režimu. V objektu nechyběl multifunkční sál, prostor pro večerní zábavu ani kino sál s velkorysou kapacitou nebo honosná restaurace. Doba se ale rychle měnila a po pádu komunismu v Československu dům přestával vyhovovat požadavkům nově vznikající kapitalistické společnosti. Prakticky už v době svého vzniku byl tak odsouzen k zániku, který nakonec nastal v roce 2012 a nyní zeje prázdnotou. Městská část Praha 10 ho proto hodlá zbourat a na jeho místě vybudovat multifunkční objekt.

Reklama

Kulturní dům Eden je v současnosti chátrající objekt v městské části Praha 10, který už léta nemá žádné využití. Ne vždy tomu ale tak bylo. Vznikl ke konci komunistického režimu v Československu a strana v něm chtěla vybudovat buď velké obchodní centrum nebo sídlo úřadu vlády. 

„Ve finále to skončilo tím, že vzniknul velký obvod Prahy 10, tak hned vedle vzniknul obvodní úřad městské části Praha 10 a tady vzniknul kulturní dům, který měl sloužit občanům Prahy 10,“ vysvětluje starosta městské části Praha 10 Martin Valovič (ODS).

Kulturní dům Eden vznikl v roce 1987 a tehdejší komunistický režim s ním měl velké plány. Doba se ale rychle změnila a ambiciózní projekt tak byl odsouzen k postupnému zániku, který vyvrcholil v roce 2012.

V prostorách Kulturního domu Eden nechybělo ani velkokapacitní kino, restaurace, multifunkční sál včetně jednoho pro večerní a noční akce, jako byly například taneční zábavy a diskotéky. Dům ale už tehdy přestával vyhovovat společenské poptávce a tak se alespoň stal místem pro pořádání partajních schůzí. Po definitivním uzavření domu se hledalo jeho další využití.

„Staticky ten dům není úplně v nejhorším stavu, nicméně morálně ten dům zastaral natolik, že provozovat ho v této podobě je nereálné. S tím se potýkaly všechny politické reprezentace před námi a hledaly řešení, co s tím domem,“ říká Martin Valovič (ODS), starosta MČ Praha 10.

Nicméně ho nenašly. Dům je totiž pro jakékoli současné využití zcela nevhodný. Už jen kvůli jeho na dnešní poměry velmi nízkým stropům by bylo problematické ho vůbec zkolaudovat. Stropy jsou v některých místech dokonce tak nízké, že se na nich dají pohodlně vyměnit žárovky. Městská část Praha 10 proto rozhodnutí svěřila odborníkům z řad architektů a vypsala veřejnou mezinárodní architektonickou soutěž. Výsledkem je vítězný návrh, který počítá se zbouráním objektu.

„Na jeho místě by vzniknul multifunkční objekt. V přízemí by vzniknul kulturní prostor včetně drobných obchodů, kaváren a podobných zařízení a v patrech nad tím by měly vzniknout v těch dvou budovách městské nájemní byty,“ uzavírá starosta městské části Praha 10 Martin Valovič (ODS).

Projekt zároveň zapadne do celkového konceptu připravované rekonstrukce radnice městské části Praha 10. Ambicí je vznik nového centra Vršovic s výstavbou řady bytových komplexů, drážní promenády včetně komplexního urbanistického napojení. Pokud jde o samotný Kulturní dům Eden, tak se aktuálně jedná o smlouvě s vítězným architektonickým týmem a chystá se projektová příprava spolu s rekonstrukcí radnice. Realizace obou objektů by probíhala souběžně a odhadované dokončení je v rozmezí šesti až osmi let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu