• Načítám...
>

Praha 10 má ultrarychlou dobíjecí stanici

  • 31. července 2023,
  • 12:39,
  • PRAHA 10,
  • Jaroslav Šetlík

Desátá městská část má na svém území další dobíjecí stanici pro elektromobily. V ulici Na Hroudě mohou uživatelé elektromobilů nově využít ultrarychlou dobíjecí stanici. Jedná se o v pořadí šestistou dobíjecí stanici v síti PREpoint.

Reklama

Pražská energetika uvedla do provozu další - v pořadí šestistou dobíjecí stanici v síti PREpoint. Umístěna je v Praze 10 v ulici Na Hroudě, tedy na rozhraní Vršovic a Strašnic.

"Je to pro nás významný krok, další krok k tomu, abychom udělali životní prostředí na Praze 10 zdravější, aby bylo méně exhalací a všem se nám tady žilo lépe. To znamená, že podporujeme elektromobilitu. My se samozřejmě podílíme tou součinností. To znamená, městská část do toho nevstupuje finančně, nicméně tou součinností a tím, že se snažíme ty procesy povolovací urychlit, vyjít vstříc tomu stavebníkovi, tak to si myslím, že je ten hlavní vklad, který do toho vnášíme. To znamená, že tomu dáváme zelenou," řekl Martin Valovič (ODS), starosta MČ Praha 10.

Nová dobíjecí stanice pro elektromobily patří do kategorie ultrarychlých. Umožňuje tak rychlé dobití výkonem až 150kW, což je několikanásobně víc, než nabízejí běžné dobíjecí stanice.

"Tato ultrarychlá dobíjecí stanice dokáže dobít auto v řádu několika desítek minut, to znamená, že nemusíte trávit příliš dlouhý čas. Ve chvíli, kdy necestujete, na chvilku zastavíte, dobijete z 20 procent na 80 procent baterie a můžete pokračovat v jízdě. Je to velmi pohodlné a v podstatě to auto se chová stejně, jako by mělo spalovací motor. To znamená, že dobijete, jedete a až dojde elektřina, tak znovu dobijete. Je to 600. dobíjecí stanice, ale ne na území hlavního města Prahy. Pražská energetika buduje také páteřní síť po celé České republice a máme celkem necelých 200 dobíjecích stanic umístěných ve všech regionech České republiky. Toto je 600. dobíjecí stanice, s tím, že to tempo výstavby dobíjecích stanic významně zrychlilo v posledních letech. První dobíjecí stanici jsme otevírali v roce 2010 a za těch 10 let jsme postavili 100 dobíjecích stanic a dalších 500 dobíjecích stanic jsme postavili za poslední dva a půl roku. Z těchto čísel je jasně vidět, jak se zrychluje tempo výstavby dobíjecích stanic," řekl Pavel Elis, předseda představenstva a generální ředitel PRE.

Do roku 2030 chce Pražská energetika zdvojnásobit počet svých veřejných dobíjecích stanic na 1200.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu