• Načítám...
>

Zahraďák Open Air začal netradičním pojetím Hamleta

  • 31. července 2023,
  • 14:56,
  • PRAHA 10,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 10 se rozhodla více rozvířit a zatraktivnit kulturní život v Zahradním Městě, které je zatím spíše stranou od kulturního ruchu. Změnit to má už aktuální Zahraďák Open Air. Jde o sérii představení ve venkovním prostoru hned vedle Obchodního centra Cíl. Návštěvníci nejen z Desítky tak mají možnost zdarma shlédnout několik představení zejména pro děti. Do originálního projektu se s podporou městské části zapojilo divadlo Oldstars a BR divadlo. Zahraďák Open Air ale začal netradičně Hamletem. Mladí herci se navíc postarali o nevšední a hravé pojetí světoznámé klasiky.

Reklama

Divadlo odehrávající se ve venkovních prostorech se u diváků těší čím dál tím větší oblibě. A což takhle divadlo, které by se odehrávalo přímo před bytovými domy hned vedle obchodního centra? S takovýmto netradičním nápadem přišli zástupci městské části Praha 10 a připravili letní Zahraďák Open Air na prostranství vedle Obchodního centra Cíl. 

„Je to soubor několika divadelních představení. Začínáme večerním představením a pak bude následovat řada odpoledních představení pro děti. Je to takový první pokus začít oživovat Zahraďák, který z pohledu kultury přeci jenom na mapě Desítky patří k lokalitám, které jsou trošku klidnější. Možná víc, než bychom možná i chtěli,“ představuje radní pro kulturu a sport městské části Praha 10 Pavel Šutka (ODS).

Tentokrát to ale na Zahradním Městě kulturně ožilo. Pro první představení si organizátoři navíc nevybrali žádný slabý odvar, ale hned klasiku všech klasik Shakespearova Hamleta. Diváci v hledišti i v oknech paneláků tak po celé představení řešili klíčovou otázku Být či nebýt? Hamlet v pojetí divadla Oldstars byl navíc velmi osobitý a netradiční.  

„Je to generační divadlo ztvárněné právě námi, kluky čerstvě po pubertě. Je to mladé divadlo a o to je to dynamičtější a je to i zábavné a daleko hravější,“ přibližuje představitel Hamleta a herec Divadla Oldstars Matěj Zahajský.

A nutno podotknout, že také daleko kratší. Klasický Hamlet má totiž skoro tři a půl hodiny, kdežto tento alternativnější pouhou hodinku dvacet. Ale i tak v představení ze Shakespeara zůstalo více než dost a diváci nebyli ochuzeni ani o nejznámější monology.

Další program Zahraďák Open Airu už ale bude patřit pohádkám a převážně dětem a jejich dospělému doprovodu. O představení se postaralo BR divadlo.

„My jsme si připravili v srpnu každou neděli v 15:15 pohádku. Budou to ale celkem dvě pohádky na střídačku, a to Dostali jsme dárek - zvířátko! a ta druhá je Popletli jsme pohádku popředu i pozpátku!," vysvětluje dramaturg a produkční dětských pořadů BR divadla Jiří S. Richter.

Díky podpoře městské části Praha 10 budou pohádky na Zahraďáku až do září. Program vyvrcholí úplně novou pohádkou Naučím se, co mám, ve škole i doma! 10. září od patnácti hodin patnácti minut. Pohádku se opravdu vyplatí navštívit, protože to bude zároveň její premiéra. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu