• Načítám...
>

Praha 10 připomněla událost ze srpna 1968

  • 21. srpna 2023,
  • 14:59,
  • PRAHA 10,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 10 si připomněla 55 let od okamžiku, kdy do Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy a začala okupace. Městská část si 21. srpen 1968 připomíná výstavou fotografií. K vidění je na prostranství před OC Cíl na Zahradním Městě.

Reklama

Pětapadesát let od okupace Československa si tuto událost připomněla Praha 10 výstavou fotografií. Ty jsou k vidění před obchodním domem Cíl.

"Dnes jsme slavnostně zahájili výstavu 68. rok objektivem Františka Dostála. Je to úžasná výstava fotografií ze srpna 1968, jejichž autorem byl náš vršovický rodák a skvělý fotograf František Dostál. Jsou to fotografie, které jsou velice silné, vypovídají o té události a o těch všech věcech, které následovaly," řekl Martin Valovič (ODS), starosta MČ Praha 10.

"S tím textem, který jsme vypíchli z textu Františka Dostála, si myslím, že jsme tomu dali ještě další nějaký náboj a že to vychází parádně na dnešní den 21. srpna," řekla Lenka Vaculová, grafička.

Téměř dvě desítky fotografií zachycují dění v srpnu roku 1968 v centru metropole.

"My, když jsme připravovali výstavu před pěti lety, tak jsme tam přiblížili, jak se to promítlo tady na Prahu 10, protože tady jsme měli také několik mrtvých lidí, ale většinou to bylo přejezdem tanků nebo to spíše byly dopravní nehody, ale tenkrát v širším území Prahy 10 bylo asi 5 úmrtí během srpnových událostí," řekl Michal Ezechel, kronikář MČ Praha 10.

"Jsem strašně ráda, že ty fotografie tady jsou, jsou z roku 68, většina jich je z toho 21. srpna. František Dostál byl fotograf chodící. To znamená, že on strašně rád fotografoval věci z ulice a právě v tom roce 68 ve věku asi 30 let se mu podařilo udělat tyto snímky. Tenkrát toho 21. srpna dostal povolení z práce a celý den fotografoval a z toho vzniklo spousta filmů, které věnoval do zahraničí, které někdo asi založil, protože nikde nebyly vystavené," řekla Alena Vykulilová, partnerka fotografa.

Fotografie budou na prostranství před obchodním domem Cíl k vidění několik následujících týdnů. Přístupné jsou bez omezení 24 hodin denně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu