• Načítám...
>

Na Desítce v Bajkalské ulici otevřeli novou školku

  • 5. září 2023,
  • 8:19,
  • PRAHA 10,
  • Kristýna Svobodová

4. září byla slavnostně přestřižena páska k příležitosti dokončení stavby zbrusu nové mateřské školy na Praze 10 v Bajkalské ulici. Ta oficiálně od 11. září poskytne zázemí pro téměř 170 dětí.

Reklama

Takhle v Praze 10 zástupci radnice slavnostně otevřeli novou mateřskou školu v Bajkalské ulici. Jejího předchůdce, dřevěný domek o dvou třídách z éry Klementa Gottwalda, teď nahradil moderní areál se třemi novými pavilony.

,,Stojíme v podstatě v pavilonu B, který je největší. V tomto pavilonu jsou čtyři třídy, jsou v podstatě všechny identické, co se týče velikosti a dělení. Pak je uprostřed toho areálu hospodářský pavilon a na konci je pavilon A, kde jsou zase dvě učebny," řekl Martin Jelen, vedoucí projektového týmu.

Celkem tak tři nové pavilony nabídnou 6 kompletně vybavených tříd. Školka tedy pojme až 168 dětí. Praha 10 je druhou nejpočetnější částí v metropoli, aktuálně tady žije téměř 115 tisíc obyvatel a to se propisuje i do zvýšené poptávky po školských kapacitách.

,,Máme tady velká rozvojová území, kde se staví, kde se dokončují nové byty a samozřejmě s byty přichází obyvatelé a samozřejmě děti, takže toto je samozřejmě jedna z věcí, kterou musíme řešit, samozřejmě i vliv ukrajinského přílivu do nových obyvatel, takže školka, která dneska vznikla, je skvělá věc," vysvětlil starosta městské části Praha 10 Martin Valovič (ODS).

,,Navzdory tomu, co slýcháváme ve veřejném prostoru o nedostatku míst v rámci městské části i díky teda výstavbě Bajkalské, co se týče mateřských škol, tak obsazujeme primárně, dle zákona, dětmi z Prahy 10 a není prostor, abychom teda obsazovali děti z jiných míst," řekl Ondřej Počarovský (TOP 09), radní MČ Praha 10.

Stavební práce na mateřské škole byly zahájeny počátkem září 2021. Celkový rozpočet stavby vyšel na 145 milionů korun. Součástí nového areálu je i prostorná zahrada s hřištěm a herními prvky. Tím ale navyšování kapacit v Praze 10 nekončí. Už příští rok by radnice měla dokončit rekonstrukci secesní školy ve Strašnicích. Ta by pak v září 2024 měla pojmout asi 360 dětí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu