• Načítám...
>

Praha 10 spouští participativní rozpočet pro děti

  • 27. září 2023,
  • 18:52,
  • PRAHA 10,
  • Jaroslav Šetlík

Moje stopa ve škole. To je název projektu participativního rozpočtu na školách. Žáci si tak i v letošním roce budou moci realizovat své nápady na zlepšení.

Reklama

Také v letošním školním roce připravila Praha 10 projekt participativního rozpočtu na školách - Moje stopa ve škole. Cílem je žákům v praxi představit principy demokracie a participace a učit je finanční gramotnosti.

"Je to takový participativní projekt, který jsme přizpůsobili prostředí základních škol, kde v podstatě dnes už funguje na 12 školách z těch 13, které máme a je to v podstatě taková průprava těch dětí do života. Spočívá to v tom, že ty jednotlivé mikro týmy v rámci těch škol si vymyslí nějaká svá témata, věci, které by chtěly prosadit, oni si to musí nějakým způsobem zparticipovat uvnitř té své školní komunity," řekl Martin Valovič (ODS), starosta MČ Praha 10.

"Je potřeba říci, že každá škola má omezený rozpočet z městské části, čili 35 tisíc korun na jeden projekt, když zvládnou vybrat dva projekty za tuto částku, tak je to také možné a co se týče typu projektů, které děti navrhují, tak je to od úpravy chilloutových zón, odpočívacích, kde v rámci toho projektu se zakoupí například sedací pytle. V podstatě to závisí na tom, co ty děti si představují, že je reálné, ale je podstatné, že ten projekt je učí pracovat s omezenými finančními prostředky, do kterých se musí vejít," řekl Ondřej Počarovský (TOP 09), místostarosta MČ Praha 10.

Jednou ze škol, která se do tohoto projektu zařadila, je Základní škola Nad Vodovodem. Tady v uplynulých dvou ročnících zrealizovali například pracovnu volného času nebo úpravu šaten.

"Zapojení do projektu Moje stopa ve škole považuji za velký přínos pro práci dětí, zapojil se do toho celý školní žákovský parlament pod vedením paní učitelky Veroniky Zárubové a musím říci, že to je bezvadný prvek pro výchovu k demokracii, protože žáci si sami vymyslí nějaký projekt, nápad, co ve škole změnit, připraví si rozpočet, musí přesvědčit spolužáky o tom, že je to výborný nápad, proběhne celoškolní hlasování a ten vítězný projekt je potom uskutečněn," řekla Jana Jeřábková, ředitelka ZŠ Nad Vodovodem.

Třetí ročník tohoto projektu bude v následujících dnech odstartován. Vítězné návrhy budou známy ještě do konce letošního roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu