• Načítám...
>

Park Solidarita získal ocenění

  • 25. října 2023,
  • 14:23,
  • PRAHA 10,
  • Jaroslav Šetlík

Za revitalizaci parku Solidarita získala Praha 10 ocenění Komunální projekt roku. Pro městskou část je to takové symbolické poděkování za revitalizaci parku. Ta probíhala více než půl roku.

Reklama

Praha 10 získala ocenění v soutěži Komunální projekt roku. Tu pořádá pravidelně časopis Moderní obec ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj.

"Uspěli jsme v kategorii veřejná zeleň s naším letos realizovaným projektem Revitalizace parku na Solidaritě. Porota ocenila zejména ten náš přístup k péči o vzrostlé stromy a péči o jejich kořenové systémy," řekl Milan Maršálek (VLASTA a STAN s podporou KDU-ČSL), radní, MČ Praha 10.

"Když se ta realizace dělala, vybudovávaly se nové cesty, tak jsme objevili pod povrchem velké svazky kořenů, daleko mohutnější, než jsme očekávali, tudíž jsme stáli před rozhodnutím, co s tím. Varianta pokácet ty stromy pro nás nepřipadala v úvahu, tudíž jsme se rozhodli jít technologií, která se u nás tak nepoužívá, to je AirSpade v kombinaci se sacím bagrem. to znamená, že ty kořeny se odhalily, vysála se ta zemina, udělala se tam speciální ošetření a nakonec došlo k tomu, že se tam nedal asfalt, jak se původně plánovalo, ale udělalo se to ze žuly," řekl Martin Pecánek, vedoucí odboru životního prostředí ÚMČ Praha 10.

Cenu městská část vnímá jako zpětnou vazbu na revitalizaci tohoto parku.

"Na tom projektu, který stál celkově 10, 6 milionů korun, tady ta péče o ty stromy ten projekt navýšila o 2, 5 milionu, což není malá částka, ale ty vzrostlé stromy jsou nejvíc, nenahradíme je, takže pro nás je to rozhodně pozitivní zpětná vazba pro naše konání a zároveň je to i motivace do dalších projektů, do dalších revitalizací, kde víme, že nás obdobné technické problémy v tom místě čekají a že budeme postupovat stejně, to znamená pečovat o ty stromy a o ty kořeny tak, aby tam mohly zůstat," řekl Milan Maršálek (VLASTA a STAN s podporou KDU-ČSL), radní, MČ Praha 10.

Více než půl roku trvající revitalizace parku skončila letos v červnu. Jejím cílem bylo zatraktivnit park pro místní obyvatele.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu