• Načítám...
>

V okolí Opatova by mohla vzniknout nová čtvrť

  • 10. ledna 2020,
  • 20:50,
  • PRAHA 11,
  • Lukáš Kubát

Zástupci městské části a architekti představili uzemní studie Opatov - Na Jelenách. Ta ukazuje, jak by se území okolo Opatova mohlo do budoucna rozvíjet. S touto studií se může seznámit i veřejnost v informačním centru ve vestibulu metra Opatov, které je otevřené v pracovních dnech v odpoledních hodinách.

Reklama

Ve vestibulu metra Opatov bylo otevřeno informační centrum čtvrti, která by měla v Praze 11 vzniknout - Nový Opatov. Výstavba by se měla řídit podle územní studie, která tu byla také představena.

"Pokud se někdo rozhodne, že chce stavět, tak obecně, když chcete stavět v Praze, tak musíte být v souladu s územním plánem. V tomto případě budete muset být nejen s územním plánem, ale i s touto studií. Slovo 'muset' bych tady ale zmírnil, tedy měl byste být. A pokud to, co budete chtít stavět, bude v rozporu s tou studií, musíte velmi pečlivě jako investor odůvodnit proč. Není to tak, že můžete říci, že vám ta studie nevyhovuje a z toho důvodu to postavíte jinak, ale musíte říci naprosto objektivní důvody, proč nejde to, jak to ta studie řeší, akceptovat a realizovat," řekl Martin Sedeke, místostarosta MČ Praha 11.

Studie by měla udávat jasná pravidla pro výstavbu v této části města.

"Navazující územní rozhodnutí by měla přinášet a zlepšovat kvalitu žití, kulturu. To znamená, když se tady rozhlédnete kolem sebe a vidíte ušlapanou trávu, bláto a tak dále, tak vlastně Jižní Město, které má 80 tisíc obyvatel, bude mít podle této studie svůj přirozený střed ve formě náměstí se vším všudy, tedy kavárny, obchody, zdravotnické služby. To, co to město potřebuje," řekl Václav Hlaváček, architekt.

"Za nás to vlastně znamená, že my budeme podporovat takovou výstavbu, která přinese obyvatelům práci, bydlení a nabídku služeb a třeba obchodů," řekl Jiří Dohnal, starosta MČ Praha 11.

Studie také počítá s lepší dopravní dostupností. A to díky tramvajovým kolejím, které by tu mohly vést, případně rozšířením křižovatek v okolí Opatova.

"Pokud v tomto území má dojít k té výstavbě, je potřeba nejprve řešit ty křižovatky. Pokud budou zkapacitněny, pak ty stávající komunikace dovolí umožnění této výstavby," řekl Martin Duška, radní MČ Praha 11.

Pokud se s územní studií chcete seznámit, můžete v infocentru ve vestibulu metra Opatov. Otevřeno je ve všední dny od 15:00 do 18:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu