• Načítám...
>

Praha 11 učí zakládat květnaté louky

  • 12. října 2020,
  • 15:07,
  • PRAHA 11,
  • Jaroslav Šetlík

Workshop na téma zakládání květnatých luk uspořádala Praha 11. Městská část tak reagovala na přání svých obyvatel, kteří by si louky chtěli zřídit na svém pozemku. Inspirovala je k tomu sama Praha 11, která má podobných luk na svém území několik.

Reklama

Květnaté louky stále častěji zkrášlují prostředí kolem nás. Nejinak je tomu v Praze 11. Vedení této městské části se rozhodlo, na přání místních občanů, uspořádat workshop, na kterém se zájemci mohli naučit vše potřebné k zakládání květnatých luk.

"Poprvé jsme květnaté louky, u nás na Praze 11, založili v loňském roce. Hezky kvetly, takže měly docela pěkný ohlas. Přišel nejméně jeden ohlas od občana, který říkal, že také zakládal květnatou louku. Přiložil fotku s tím, že se mu to nepovedlo, a také nápad. Abychom prý udělali seminář na téma: jak založit květnatou louku a pozvali veřejnost, která by si na svých pozemcích, třeba "esvéčko", družstvo nebo soukromníci, mohla také květnaté louky založit," uvedl Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

"Představovali jsme vysetí květnaté louky, která se nám zde osvědčila. Používáme směs jménem Slunovrat. Použili jsme ji už v loňském roce, a tak s ní máme dobrou zkušenost. Loučku zde zakládáme proto, abychom sem dostali zpět rostliny. Abychom zvýšili biodiversitu a létalo do těchto míst více včel, motýlů, a tak dále," konstatovala  Michaela Seifertová, zaměstnankyně Jihoměstské majetkové.

Workshop se konal nedaleko budovy úřadu městské části. Tedy na místě, kudy denně projdou stovky lidí.

"I zde jsme v loňském roce měli vybrán jeden pozemek. Byl o kousek dále a měla na něm být založena květnatá louka. Jenže to je svažitý terén a přípravný stroj by se tam nedostal. Tak jsme si řekli, že to uděláme letos. Nicméně na jaře jsou na tom pozemku cibulky květin, které tam kvetou a my bychom je mohli poškodit. A tak jsme hledali  v dosahu jiný pozemek. Odbor životního prostředí určil tento hezky rovný proužek. Rodiče s dětmi tudy chodí na dětské hřiště," dodal Jakub Lepš, místostarosta MČ Praha 11.

Praha 11 má na svém území již několik květnatých luk. S jejich zakládáním bude městská část pokračovat i v budoucnu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu