• Načítám...
>

Praha 11 otevřela Komunitní centrum Roztyly

  • 28. dubna 2022,
  • 17:07,
  • PRAHA 11,
  • Lucie Sinková

V areálu bývalých jatek bylo oficiálně otevřeno Komunitní centrum Roztyly, které bude sloužit ukrajinským maminkám a jejich dětem. Projekt je jedinečný v tom, že kromě ubytování nabízí také vzdělávání a volnočasové aktivity. Ovšem především zde klienti naleznou vhodné zázemí pro hlídání svých dětí.

Reklama

I Praha 11 pomáhá ukrajinským uprchlíkům. Slavnostně své brány otevřelo nové Komunitní centrum Roztyly.

"Unikátní je tahle budova v tom, že je podle mě první, minimálně v Praze a možná i v České republice. Zde vzniklo Komunitní centrum Roztyly na území Prahy 11, které poskytuje pomoc ukrajinským obyvatelům, jednak s hlídáním dětí a jednak s interkulturní pomocí, která bude následovat pro všechny, kteří budou potřebovat," řekl Jiří Dohnal, starosta MČ Praha 11.

Kapacita centra je zhruba 80 - 100 osob. Zázemí zde najdou především matky s dětmi do 15 let. 

"V praktické rovině zde ty adaptační skupiny nabízí možnost uchovat nebo dát děti k dispozici, tak aby ty maminky si mohly najít práci, protože většina lidí z Ukrajiny jsou ženy s dětmi. To znamená, že ve chvíli, kdy Komunitní centrum nebo adaptační skupina se dokáže postarat o děti, tak maminka může jít do zaměstnání a zapojit se do společnosti," řekl Jiří Dohnal, starosta MČ Praha 11.

Komunitní centrum je postaveno z 26 modulárních buněk. Vnitřní uspořádání nabízí sociální zařízení, kuchyňský kout, zázemí pro personál a čtyři třídy s příslušenstvím.

"Máme tady počítačové třídy, kde budou probíhat školení na počítače, pak tady budou učitelky češtiny a angličtiny, takže tady budou různé aktivity, aby ty děti z Ukrajiny byly co nejdříve integrované v české společnosti," řekl Vladimír Gergel, předseda správní rady nadačního fondu Help Ukraine.

Výstavba celé budovy trvala od nápadu až po realizaci 6 týdnů. Zbývá už jen dořešit poslední detaily. 

"Já věřím tomu, že ty místnosti budou dovybavené v nejbližší době. Ta soustava neměla například sprchu, takže se bude dodělávat sprcha, která je na tomto místě důležitá," řekl Radim Passer, zakladatel a CEO společnosti Passerinvest Group.

Praha 11 už má teď v plánu další podobný projekt. A to v blízkosti stanice metra Háje. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu