• Načítám...
>

Prahu 13 zdobí nové muraly

  • 2. prosince 2021,
  • 14:13,
  • PRAHA 13,
  • Jaroslav Šetlík

Dva takzvané mural arty jsou nově na korzu v Nových Butovicích. Vznikly zde ve spolupráci s galerií Czech Photo Centre, která v tomto prostoru zároveň v létě spustila provoz venkovní galerie.

Reklama

Dvě nové obří malby zdobí prostranství nedaleko Czech Photo Centre v Praze 13. Dopomoci mají celkové proměně tohoto prostoru.

"Na té zdi, kterou za mnou vidíte, tak na ní byl původně umístěný most, nevzhledný a nevyužívaný most. Podařilo se nám dosáhnout toho, že byl zbourán, ale zůstaly tady takové dvě plochy, které byly šedivé, ošklivé, ale přitom ta lokalita je tady krásná, je tady umístěna robotická vinárna, je tady Trifot Davida Černého, takže se úplně nabízelo na tyto zdi něco namalovat," řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13.

"Vzniká tady vlastně takový veřejný prostor, nové náměstí, lidé to už takhle začínají vnímat a my se snažíme, abychom na tom náměstí lidem dokázali postavit do cesty umění, nějakou krásu, aby se tady rádi zastavovali, aby tady byli. Máme tady nově dva mural arty, jak se tomu správně říká, prostě velkoplošné kresby na zdi a jedna je právě inspirovaná vítězným snímkem soutěže Czech Nature Photo," řekla Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo Centre.

Ty nejlepší fotografie z této soutěže jsou už od léta k vidění ve venkovní galerii. Ta byla zprovozněna na korzu v Nových Butovicích v létě roku 2021.

"Snažíme se do tohoto území skutečně dostat něco nadčasového, něco moderního a myslím si, že se to daří, protože historické centrum máme v centru hl. m. Prahy, tady vzniká od konce 70. let nová městská část a i některé nové věci, jako třeba takovéto malby do sídliště a do města určitě patří, proto jsme se rozhodli to tady udělat a myslím si, že se to povedlo," řekl David Vodrážka. 

Podobným způsobem chce městská část ozdobit také další části zejména na sídlištích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu