• Načítám...
>

Regulace tepla a méně svícení. Praha 13 šetří za elektřinu

  • 14. února 2023,
  • 13:15,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Ceny energií neustále rostou a zatěžují nejen rodinné rozpočty, ale i provozní výdaje na veřejné budovy a zařízení. Radnice Prahy 13 se již několik let soustředí na aplikaci takových technologií, které dlouhodobě snižují spotřebu elektřiny, tepla i vody.

Reklama

Konec přetopených místností, důsledné zhasínání a třeba přes noc vypnuté kancelářské počítače. Šetřit kvůli vysokým cenám energií teď musí nejen domácnosti, ale i firmy nebo radnice. Uspořit za provozní výdaje se snaží už řadu let i Praha 13.

"Takové věci se nedají dělat jen když přijde nějaká energetická krize, to by bylo krátkozraké. V minulosti už jsme zateplili základní školy, mateřské školy, vyměnili jsme okna za okna, která méně propouští teploty ven a dovnitř," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

V poslední době radnice postupně školám nechává vyměnit také osvětlení, kde žlutá svítidla nahrazuje ledkovými. 

"Už teď se nám ukazuje, že ta energetická úspora je až padesátiprocentní oproti těm původním žárovkám. Tam je velká úspora nejen energie, ale zároveň je to i veliká úspora těch svítidel jako takových, protože mají delší životnost," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Nové LED lampy pak mají být pro žáky také příjemnější, protože simulují denní světlo. A šetří se i na teple. V minulých letech radnice třináctky především do škol a školek pořídila nové kotelny. Moderní systém teď umožňuje regulovat teplotu v jednotlivých místnostech.

"V minulosti to bylo tak, že se ve školách topilo 24 hodin 7 dní v týdnu, takže o víkendech se vytápěly tělocvičny, které byly prázdné," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Do budoucna chce pak radnice na některé budovy městské části instalovat fotovoltaické panely. Ty ale nejde umístit všude a třeba sama radnice se jich nedočká vůbec.

"Na radnici jsme nechávali prověřit, jestli by mohla být fotovoltaika, tam vyšlo, že nemůže, protože by to bylo technologicky tak náročné, že by se to vlastně nevyplatilo. Jde to třeba na školách, kde jsou ploché střechy a zároveň nestíní okolní budovy," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Na radnici se pak úsporně zachází také s vodou. Teplota ohřevu se snížila o tři stupně. V prostorách budovy pak radnice prostřednictvím štítků vyzívá své zaměstnance, aby se také oni chovali úsporně. 

"Stokrát opakovat je vždy dobré, takže tam máme zhasni a na oknech je třeba, aby se větralo řízeně a podobně," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu