• Načítám...
>

Bezpečnostní složky zaplnily Sluneční náměstí v Praze 13

  • 26. dubna 2024,
  • 8:21,
  • PRAHA 13,
  • Kristýna Svobodová

Pravidelná jarní přehlídka složek integrovaného záchranného systému - to je akce z názvem Bezpečná třináctka. Na Slunečním náměstí se sešli hasiči, záchranáři, vojáci, policisté a stovky navštěvníků, pro které si záchranné složky připravily zajímavý program.

Reklama

Střelba, zásah jízdní policie nebo pravidla první pomoci. Na Slunečném náměstí v Praze 13 se konala tradiční akce s názvem Bezpečná třináctka, v rámci které se veřejnosti představily jednotky integrovaného záchranného systému. Akce se vůbec poprvé konala před 21 lety jako oslava vstupu České republiky do NATO. I po letech je ale podle starosty městské části její význam důležitý.

"Před těmi 21 lety byla Evropa absolutně bezpečná a někdo si ťukal na čelo, proč tady vystavuje armáda, policie a podobně. Když to najednou střihnu, tak po těch 21 letech je Evropa úplně jinde a jiná a myslím si, že je dobré, aby lidé věděli, že tady máme složky, které zajistí naší bezpečnost v případě konfliktu a že tady máme složky, které zajistí, když praskne voda nebo praskne plyn," řekl David Vodrážka (ODS), starosta MČ Praha 13.

Letošní ročník pak navštívili také ministryně obrany Jana Černochová a pražský primátor Bohuslav Svoboda. Také oni vnímají Bezpečnou třináctku jako potřebnou osvětovou akci.

"Válka je kousek od našich hranic a všechna prevence, která je ještě prevencí, může být z hodiny na hodinu změněna a toto vše budeme potřebovat a proto si myslím, že je dobře, že mají občané možnost vidět tu vybavenost, tu techniku," řekl Bohuslav Svoboda (ODS), primátor hl. m. Prahy.

"Je to důležité už jen proto, aby ty děti věděly, jak funguje celý ten systém integrovaného záchranného systému, kam mají volat, když uvidí někoho, kdo na ulici zkolabuje nebo když pojedou někde autem, uvidí nějakou dopravní nehodu," řekla Jana Černochová (ODS), ministryně obrany ČR.

K největším lákadlům přehlídky integrovaných záchranných složek patřil už tradičně třítunový policejní vrtulník.

"Tento menší vrtulník váží asi 3 tuny, v průměru má 10 metrů. Pro tu policii je nejčastější hledání pohřešovaných osob, pronásledování nebezpečných pachatelů, policie tento vrtulník používá na monitorování situace ze vzduchu, při nějakých hromadných událostech v Praze, fotbal, demonstrace," řekl Michal Šnajdr, člen Letecké služby Policie ČR.

Největším technickým monstrem akce pak byl zásahový letištní speciál Rosenbauer Panther.

"Co se týče tohoto hlavního zásahového automobilu, tak ten vyjíždí ke všem leteckým poplachům, to auto dokáže vystříkat zhruba 8 000 litrů za minutu vodu, pěnu a prášek, veze to 12 500 litrů vody, 1500 litrů pěnidla a 250 kilo prášku. Je to větší hasičské auto," řekl Michal Titl, hasič a strojník.

Návštěvníci mohli vidět také netradiční kamion Záchranné služby hlavního města Prahy Golem, ale také třeba především dětmi oblíbené psovody nebo jízdní policii.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu