• Načítám...
>

Modeláři z Prahy 13 vystavují na radnici

  • 19. června 2018,
  • 18:20,
  • PRAHA 13,
  • David Wilczek

Úřad městské části Praha 13 se částečně proměnil na výstavu nejrůznějších modelů. Mezi unikáty patří například pětimetrový most postavený z legendární stavebnice Merkur.

Reklama

Modely aut, letadel, vrtulníků a mnohem více mohou obdivovat nejen nadšenci modelaření, ale i návštěvníci Úřadu Prahy 13. 

"Stojí za to přijít se sem podívat, co lidé všechno dokážou udělat ze stavebnice Merkur, jaké věci jsou schopni modeláři z Domu dětí a mládeže Prahy 13 udělat. Chtěl bych zmínit, že skoro všechny tyto modely jsou modelářů, kteří nějakým způsobem mají vztah k Praze 13 nebo zde bydlí. Proto jsme se rozhodli, aby byla možnost ukázat, co lidé vlastně dokážou," řekl David Vodrážka, starosta MČ Praha 13. 

Expozice se nachází jak v přízemí, tak ve druhém patře úřadu. 

"Vřele doporučuji prohlédnout i to druhé patro, tam je výstava leteckých modelů Domu dětí a mládeže a pak je tam ukázka dronů a závodních aut. A tady mohou vidět lanovky, modely z lega," řekl Vít Bobysud, předseda Výboru pro výchovu a vzdělání.

Své modely pro tuto expozici zapůjčil i největší sběratel stavebnic Merkur Jiří Mládek. 

"To jsou velké věžové konstrukce, což je přímo Eiffelova věž, ta je hned u vchodu. Potom samozřejmě pro děti ruské kolo," řekl Jiří Mládek, stavitel. 

Mezi největší unikáty patří pětimetrový a 70 kilogramů vážící příhradový most. Inspirací se Jiřímu Mládkovi stal originál, který byl postaven v roce 1906 v Roudnici nad Labem.

"Na tom mostu jsem nedělal nonstop, ale když to spočítám, tak přes 2 měsíce práce. Ono to není hned, že byste začal šroubovat a už se to tvořilo. Občas člověk zjistí, že to není ono, takže veliký kus musí zase rozebrat, protože to nesedělo, a znovu. Ale v tom je to kouzlo," řekl Jiří Mládek. 

Výstava bude pro návštěvníky otevřena do 16. září tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu