• Načítám...
>

S přemnoženými holuby Praze 14 pomůže dvojice sokolů

  • 27. června 2023,
  • 13:58,
  • PRAHA 14,
  • Ondřej Švec

S přemnoženými holuby se potýkají snad všude ve světě i u nás doma včetně našeho hlavního města Prahy. A bojují proti nim různě. Městská část Praha 14 nechala například na budovou Polikliniky Parník umístit makety dravých ptáků s tím, že se jich holubi zaleknou. Jenomže na holuby to příliš dlouho neplatilo. A tak na Čtrnáctce přišli s originálním a čistě přírodním řešením. Najali dvojici mladých sokolů, pro které jsou holubi přirozenou potravou a právě teď je sokolník cvičí v parčíku v okolí rozhledny Doubravka.

Reklama

Někdo je miluje, někoho otravují, ale během dne s nimi přijde do styku každý z nás. Řeč je o holubech, kterých je v Praze víc než dost a kteří svou neustálou potřebou odskakovat si na záchod všude, kde je to jenom napadne, znečišťují parky, lavičky i budovy. Své zkušenosti s nimi mají i v Praze 14.

"Umístili jsme makety sokolů na několik našich budov, na nějaký čas to zabralo, ale později si holubi zvykli, takže jsme se rozhodli zkusit i sokoly živé, tím, že je zlikvidujeme, respektive zregulujeme počet holubů tím přirozeným způsobem, tak jak se to děje v přírodě," řekl Jiří Zajac (ODS) - starosta MČ Praha 14.

Sokolník vypustí dvojici sokolů stěhovavých do volné přírody a protože jejich přirozenou potravou jsou z valné většiny právě holubi, tak je na Čtrnáctce čekají opravdové hody. Napřed ale musí prodělat náročný výcvik. 

"Výcvik bude probíhat formou řízeného volného letu za rozhlednou a ten výcvik bude probíhat tak, že sokoli jsou cvičeni, naváděni k té kořisti, kterou potom budou lovit, kterou se potom budou živit, mají fyzickou průpravu, aby byli schopni v té přírodě obstát," řekl Jan Šimánek - sokolník.

Dravci budou pak po nějakou delší dobu zanecháni na místě a během toho budou neustále monitorováni. Sledovat se bude také jejich apetit.

"Sokol se živí jednou denně, to znamená, že uloví ten jeden kus holuba nebo jiného ptáka, sokol je ptačí specialista, ale dá se předpokládat, že holuba denně by ulovil. Sokol hnízdí, když zahnízdí, tak samozřejmě krmí mláďata, jsou tam například 4 mláďata, takže ta spotřeba výrazně vzroste a těch holubů výrazně víc ubyde," řekl Jan Šimánek - sokolník.

 Sokoly získala Čtrnáctka darem od sponzora, takže finanční náročnost je v tomto směru pro městskou část minimální. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu