• Načítám...
>

V Praze 14 budou piloty RAF připomínat schodištní portréty

  • 28. července 2023,
  • 14:16,
  • PRAHA 14,
  • Kristýna Svobodová

V Praze 14 vznikne další schodiště s mural artovým portrétem, které v ulicích pojmenovaných po válečných letcích RAF mají připomínat hrdiny druhé světové války. Na Černém Mostě v Bryksově ulici už takové schodiště je. Další teď radnice plánuje třeba v ulicích Generála Janouška nebo Dobrovolného.

Reklama

Pražská sídliště už dávnou nejsou uniformní šedou zónou s betonem a panely. Řada z nich se od revoluce postupně proměnila v místa se zajímavým prostranstvím. Podobně jako třeba na Černém Mostě, kde na jednom z tamních schodišť vznikl originální portrét válečného veterána Josefa Brykse.

"Lidé tudy chodili po neupraveném povrchu s dětmi do školy, městská část požadovala vznik schodiště, domluvila se s vlastníkem pozemku, kterým je Centrum Černý Most, že tady schody vybuduje a městské části věnuje," řekl Jiří Zajac (ODS), starosta MČ Praha 14.

A tak se také stalo. Realizace streetového portrétu pak umělci zabrala čtyři dny práce. Umělecké dílo v národních barvách má dnes nejen oživit schodiště, ale také vzdát hold stíhacímu pilotu a hrdinovi protinacistického i protikomunistického odboje. 

Nápadu se po čase chytil místní obyvatel Vojtěch Havlovec. Ten oslovil radnici Prahy 14 s tím, že by podobné kresby mohly vzniknout i na dalších schodištích, opět v ulicích, která nesou jména dalších letců RAF.

"Mně to přišlo nějakým způsobem zajímavé, takže jsem oběhl veškeré ulice na Černém Mostě, které se jmenují podle letců, kterých je asi 27 a snažil jsem se vytipovat schody přímo v těch ulicích, které nesou ten název," řekl Jiří Zajac (ODS), starosta MČ Praha 14.

A radnice na nápad kývla. Rekonstrukce a uměleckého mural artu se tak na Černém Mostě dočkají i další schodiště.

"Nyní se nacházíme mezi dvěma schodišti, která jsou v ulicích Generála Janouška a Dobrovolného, kolem ulice Ocelkova a zde se nabízí možnost využít obě tato schodiště, nicméně prioritou by zřejmě bylo zatím pro nás to za námi, které by se mohlo jmenovat podle Generála Karla Janouška," řekl Jiří Zajac (ODS), starosta MČ Praha 14.

Do budoucna by pak schodiště mohla být jakousi naučnou stezkou a vyprávět příběhy československých válečných letců. 

"V dnešní době už se zapomíná na to, že tito lidé tady v podstatě bránili republiku a mladí lidé už moc tyto informace nevyhledávají, takže u každých těchto schodů by byla nějaká naučná deska, nějaký QR kód, který by nám rovnou nějakou řekl nějakou informaci o tom daném letci, jeho historii a jeho příběh," řekl Jiří Zajac (ODS), starosta MČ Praha 14.

Podle vedení radnice by další schody s portrétem mohly vzniknout ještě letos. Náklady počítají zhruba se čtvrt milionem korun na každé z nich. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu